L'Ecomuseu de Calafell

El mar és i ha estat una font de riquesa des de temps immemorials. L’explotació dels seus recursos ha estat primordial per a molts pobles, fins al punt d’esdevenir el seu motor econòmic.

Però les feines relacionades amb el mar sempre han estat molt dures, i més en una localitat com Calafell on no s’ha comptat mai amb la presència d’un port pesquer. Aquesta duresa i mode de vida han esdevingut, amb el temps i en l’imaginari popular, la referència d’una època passada farcida d’epopeies pel que fa a la relació entre els homes i el mar. És el que anomenem el Mar Mític.

Però al mateix temps el mar també ha estat un espai on divertir-se, on gaudir. Un espai on les embarcacions de pesca s’han substituït per altres embarcacions destinades a l’esbarjo. És el que hem anomenat el Mar Lúdic.

Durant una època, entre els anys 50 i 80 del segle XX van conviure a la platja de Calafell aquestes dues formes d’entendre el mar. Poc a poc, però, el que havia estat el referent i motor econòmic d’aquesta franja del litoral va anar desapareixent degut a la duresa de les seves condicions, donant pas a una ocupació de l’espai basada en una nova font de riquesa: el turisme.

Des de fa uns anys, però, ha anat creixent la consciència entre la població de Calafell que aquest passat no ha de caure en l’oblit i que cal recuperar-lo per poder-lo explicar a les generacions futures.

Fruit d’aquesta inquietud, i aprofitant la iniciativa d'una entitat del municipi, el Club Patí Calafell, s’està recuperant el patrimoni marítim del municipi per posar en marxa el projecte de la creació del primer Ecomuseu Flotant de la Costa Daurada.

Amb aquest projecte es pretén assolir els objectius de recuperar la cultura marinera i la d'aportar un valor diferenciador a la nostra platja, afegint l'etiqueta de “cultura” al costat de la de “sol i platja”al nostre municipi.