Història

El patí català és una embarcació de vela lleugera que neix a les platges de la barceloneta i Badalona als anys 1928-29, quan es va afegir una vela cangrea als patins a rem que es llogaven a les platges en aquella època, com a element recreatiu.

La seva acceptació va crèixer ràpidament, i la primera regata documentada data del 31 de juliol del 1932 a Arenys de Mar. El dia 2 d'octubre del 1932 es va celebrar el Primer Campionat de Patins a Vela amb motiu de la Festa Major de la Barceloneta, recollida al diari "La Vanguardia" i al Mundo Gráfico".

Regata del 1932 al diari La Vanguardia Regata del 1932 a la revista Mundo Gráfico

La rivalitat entre el Club Natació Badalona i el Club Natació Barceloneta era molt forta, tant a nivell esportiu com de disseny dels patins. Durant els primers temps cadascú dissenyava i construïa el seu propi patí i no hi havia cap norma. Finalment, per aclarir qui era el millor, es va decidir fer una regata a Vilanova i La Geltrú l'any 1942. La regata la va guanyar el CN Badalona, i el disseny del germans Mongé es va mostrar molt superior. El seu disseny es va establir com a base de l'actual patí.

 

Patí del 1944

Els primers patins a vela duien una vela cangrea, però aquest aparell va desaparèixer l'any 1944.  (Foto: “Els premianencs i el mar”)

El 1943 es van reunir els representants del clubs on es practicava aquest nou esport i es van reglamentar les dimensions dels patins i les veles.

El 1944 es va celebrar el primer Campionat d'Espanya de patí a vela al Club Natació Barcelona. El mateix any es va crear la Secretaria Nacional de la classe i es va aprovar el reglament.

El 1951 es va fundar 'Associació Deportiva Internacional del Patí a Vela, ADIPAV, que aplega a tots els propietaris de patins. Actualment l'ADIPAV supervisa més de 3.000 patins a l'Estat Espanyol, a Catalunya, Andalusia, València, Illes Balears i Múrcia. A l'estranger podem trobar flotes a Bèlgica, Holanda, Alemanya i França.

A mode de resum adjuntem un interessant vídeo del programa de TV3 "Thalassa" emés el 21/11/2008 sobre el patí català. Podeu veure'l fent clic aquí.

Vídeo sobre la història del patí de vela, realitzat per al Museu Marítim de Barcelona. Març 2008.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Article publicat sobre el patí català el 1 d’agost de 1976 al diari La Vanguardia.

La Vanguardia, 1 agost 1976 La Vanguardia, 1 agost 1976

També podeu veure un recent article del 2014 a 13 de febrer de 2014. La Vanguardia: L'origen del patí a vela.

Entrevista a Guido Depoorter, l'home va portar el primer patí a Bèlgica.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

embed video powered by Union Development
Share