L'associacio

logo PCC

Som una entitat creada el 2010 que preten recuperar el passat mariner de Calafell, en la seva doble vassant: - mítica amb la vela llatina. - lúdica amb el patí a vela.

Més informació

El patí català

Patí Català Calafell

Tenim una flota de 29 patins, enguany ubicats al varador de l'Espineta.

Aquesta embarcació, única al món, té un passat esplendorós a Calafell que volem recuperar.

Més informació

La vela llatina

Secció de vela llatina Carlos Barral

La secció de vela llatina Carlos Barral té l'objectiu de restaurar embarcacions tradicionals i navegar a vela llatina.
Tenim 5 barques navegant i més de 5 a les drassanes, en diferents procés de restauració.

Més informació

La presència a les xarxes socials

Recopilem tot el material multimèdia i tenim presència a les xarxes socials

La "Montserrat“ és una barca de pesca calafellenca de 4,08 metres d’eslora construïda pel calafat Casimiro Colet als anys 40. Posteriorment va ser propietat de Ramon Palau i Julià Guasch.

A Calafell havia un petit taller, al carrer Vilamar cantonada amb Carme, on es fabricaven embarcacions petites i mitjanes. Allà hi treballaven calafats i mestres d‘aixa. Teòricament el mestre d’aixa s’encarrega de dibuixar els plànols i construir l’embarcació, mentre que el calafat posava l’estopa entre les llates. A Calafell eren coneguts tres calafats: el Paco, el Tonet i el Casimiro Colet.

L’agost del 2010 el seu darrer propietari, en Julià Guasch, la va cedir a l’associació del Patí Català de Calafell per a la seva restauració. Des de llavors, la seva restauració va durar més de 10 mesos i es va realitzar íntegrament a les drassanes de l’associació.

Les feines de restauració les van realitzar una quinzena de joves d’entre 18 i 25 anys acollits a un pla de formació i ocupació juvenil impulsat per la Generalitat i finançat amb fons europeus. L’Ajuntament de Calafell i l’associació van establir un acord per fer el mòdul dedicat a l’aprenentatge d’oficis nàutics a les seves instal·lacions. Quatre professors membres de l’associació, sota la direcció tècnica del mestre d’aixa calafellenc Ramon Farré, s'encarregaren de fer les classes. L’objectiu de l’escola taller era doble: a més d’ensenyar un ofici, despertar en els joves l'interès pel mar, el patrimoni marítim i la navegació tradicional.

La restauració va durar més de 10 mesos amb en Ramon Forner, Francesc Figuerola i Òscar Vidal, juntament amb la col·laboració dels alumnes de l’escola taller. L’escola va durar 260 hores i va formar a 15 joves en l’ofici de calafat.

En un acte conjunt de les associacions “Patí Català Calafell” i “Amics del Patrimoni de Calafell” i l'Ajuntament de Calafell, el novembre de 2011, es va celebrar la presentació de la Montserrat totalment restaurada. A l’acte, celebrat a la seu de l’associació davant de prop de 200 socis, el grup musical calafellenc Búhos va cantar en primícia una cançó que ells mateixos han composat.

El grup calafellenc Búhos interpretant la cançó “Montserrat” a la seu de l’associació el 25 de novembre del 2011. També varen interpretar la cançó de la “Carlos Barral”, composada igualment per ells.

La canço de la Montserrat

Durant la Fira del Mar 2012 la Montserrat va ser batejada pel mossèn i les autoritats locals, essent la madrina a la filla d’en Julià.

Des de llavors ha navegat a les aigües de Calafell, juntament amb la resta de bots tradicionals recuperats.

Classes de vela llatina, realitzades a la seu de l’associació durant l’any 2012. El curs, de contingut teòric-pràctic, va tenir una durada de cinc caps de setmana.

Bateig de La Montserrat durant la Fira del Mar, on també es van batejar la lola, una altra barca de l'associació. L'acte va coincidir amb la II Trobada de vela llatina de Calafell

La Montserrat navegant a Calafell l'any 2013, amb la seva tripulació.

YouTube

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Video amb tot el procés de restauració de la Montserrat.
embed video powered by Union Development

Activitats des del 2010

Resum cronològic de totes les activitas realitzades.

Les nostres barques

L'Ecomuseu

Creiem que és molt important poder recuperar el passat mariner.