L'Associació

L'Associació Patí Català Calafell

Es va constituir el dissabte dia 30 de gener del 2010, per part d’un grup de calafellencs amants del patí català i de les tradicions marineres.

Els objectius de l’associació, de caire esportiu i cultural, son dos: la pràctica de l’esport del patí català i la recuperació de les tradicions marineres de la platja de Calafell, més en concret les relacionades amb les embarcacions de vela llatina.

Respecte al primer objectiu, pretén establir un varader a la platja i potenciar l’ús d’aquesta embarcació entre el calafellencs, ampliant l’actual flota. En aquest sentit es vol consolidar la regata de la Festa Major de Sant Pere. Apart, es vol establir contactes permanents amb altres associacions i clubs de patí català per a la celebració d’activitats conjuntes.

Respecte al segón objectiu, inicialment es pretenia recuperar per a l’any 2012 una embarcació calafellenca històrica moguda amb aquest tipus de vela. Aquest objectiu s’ha superat amb escreix: al 2011 ja navegava a Calafell el “Pal i Fusa”; al 2012 han navegat la “Lola” i la “Montserrat”, al 2013 la “Carlos Barral”. I estem continuant per a restaurar moltes altres embarcacions que tenim a les drassanes.

L’associació està oberta a tothom que estimi la mar i la vela, i vulgui participar en la recuperació d’aquest llegat a Calafell.

[…] Posen de manifest que, Calafell va ser durant anys una platja molt important pel que refereix a la navegació d’embarcacions tradicionals catalanes a vela, principalment el patí català. Era una població que destacava tant per quantitat d’embarcacions varades a la seva platja, com de les nombroses regates que s’efectuaven durant l’any.

Donat que aquesta flota, que antuvi fou molt important i reconeguda arreu de Catalunya, a anat minvant fins arribar avui a una mínima expressió.

Donat que tots els assistents a aquesta reunió, tenen la voluntat de recuperar aquestes embarcacions i tradicions, propagar l’ús a totes les entitats locals, escoles  i persones en general de Calafell. […]

Que fem?

Fem tot un seguit d’activitats culturals, esportives i socials per tal d’assolir els objectius fixats per l’associació.

Qui som?

Imatge dels socis fundadors, l’any 2010. D’esquerra a dreta: Josep Inglada, Jordi Rascado, Pere Bertran, Salvador Raventós, Ferran Barri, Albert Vidal, Francesc Figuerola, Òscar Vidal, Joaquim Vidal, Joan Carles Guasch i Ricard Cos. Des de llavors els membres de la Junta han anat canviant.

On som?

La seu de Patí Català Calafell es troba en l’espai de l’antigua Destil·leria de l’Hostal, a la Carretera del Sanatori nº 3, de Calafell Platja (43820). 

lat=’41.19104′ ; lon=’1.573378′

Les barques de vela llatina de l’associació estan amarrades al port de Segur, gràcies les facilitats que ens porporciona la Capitania del Port.

Sortim amb elles cada setmana: a l’estiu fem batejos de mar els divendres  ala tarda i a l’hivern els dissabtes al matí.

Des del 2010 fins el 2015 el varader a la platja es troba davant l’històric edifici de la Confradia de Pescadors de Calafell. lat=’41.186400′ ; lon=’1.569838′. Esperem tornar-hi algun dia!

Després de nèixer al varador al costat de la Confraria, i traslladar-nos el 2016 al costat del Club Nàutic Tennis Calafell, finalment estem al final de Calafell al costat del trajo de l’Espineta.

Es dona la circumstància que el primer lloc on es reuniren els primers patinaires i aficionats a la navegació a vela de Calafell, es troba en aquest mateix indret, on abans es trobaba el Bar Marina.

 

Les primeres notícies documentades de l’hostal es remunten al 1787, quan en un registre baptismal es menciona l’Hostal Caigut o Hostal del Trillas. L’establiment estava situat al peu d’un camí reial, al indret conegut com “els quatre camins”, on confluïen els camins de Vilanova, Torredembarra i la Platja i el Poble de Calafell.

Al 1853 les terres de l’hostal, així com les de la Sínia i el Vilarenc, pertanyien a Joan Samà i Martí, Marqués de Samà. A la seva mort, el seu nebot Ernest Torrents i Samà heretà la propietat i al 1868 va fer posar la placa amb les seves inicials a la reixa principal que avui encara existeix. Entre tots dos van fer possible la construcció de la Destil•leria o “facina” al lloc de l’hostal.

El complex era semblant als que els Samà tenien a Cuba. Al davant, un baluard tancat per a càrrega i descàrrega. A la dreta hi havia l’estable i els porxos per a carruatges, juntament amb el pou i l’abeurador. A l’esquerra, el magatzem de bótes. Una gran porta d’entrada donava pas a un edifici industrial de quatre naus separades per arcs de mig punt i teulada a dues vessants. A la primera nau hi havia un gran dipòsit per posar-hi el vi i a les altres tres naus es feia el destil•lat i l’emmagatzematge.

La Destil•leria constitueix un magnífic exemple de l’arquitectura industrial de meitat del segle XIX. Era una construcció lleugera, espaiosa, sense detalls decoratius i feta d’obra mixta de totxo i maçoneria de calç i pedra.

La importància de la Destil•leria del l’Hostal era tanta que la línea de tren de la costa es va fer passar just per sota i al 1888 l’estació de Calafell es va ubicar pràcticament al costat.

Al 1884, les instal•lacions es van fer servir de llatzeret durant una epidèmia de còlera.

La ruïna dels Samà, deguda especialment a l’enfonsament de les accions del ferrocarril i a la crisi de la fil•loxera, va comportar la venda de la finca a les acaballes del segle XIX.

Al 1899, Francesca Barberà era la propietària de d’indret i va fer construir la capella de Sant Antoni, d’estil neoromànic. Va llegar la propietat a la parròquia de Calafell, i no va ser fins al darrer quart del segle XX que les instal•lacions van passar a mans privades.

Extret del llibre “Cacics, Indians i propietaris”,  de J. Santacana i Revilla.