Conveni de col·laboració per a la restauració de barques

L’Ajuntament de Calafell i l’Associació han signat un conveni de col·laboració que consistirà en una aportació econòmica de l’Ajuntament a l’associació per la difusió de la navegació amb vela llatina i la restauració d’antigues barques de pesca de fusta que l’associació té a les seves instal·lacions.

Les barques que estan actualment pendents de restaurar son la Carpero (1989) dita la “barca d’en Demus” de Ramon Forner i Jaume Solé, l’Elena (1969) dita la barca de la família Camilo de Camil Torà, la Julieta (1985)dita la barca de la família de can Pilis, de Martí Sans i Josep Sans i la Manuela (1950 aprox.)dita la barca de cal Parranda, de Sant Salvador.

El compromís de l’Associació implica també la difusió de la història del patrimoni mariner de Calafell i la potenciació del seu contingut simbòlic amb activitats culturals vinculades a les tradicions marineres. Calafell havia sigut una de les platges amb “més fusta” del litoral català i això implicava que la majoria de les famílies visquessin de la pesca i fessin tasques relacionades amb la mar. Durant els anys setanta i fins al vuitanta, la navegació amb veles lleugeres i en especial amb patí català va tenir una forta presència a la platja de Calafell; la pesca i la navegació a vela configuren una manera d’entendre el món, una “cultura”, que l’Associació voldria reviscolar. Navegar amb veles tradicionals implica una relació amb la natura centrada en el respecte i el coneixement del medi natural en el qual ens movem i que ens dona vida.

La difusió de la cultura marinera tradicional pot ser una manera d’ajudar a la promoció de la ciutat construint la identitat del poble calafellenc en un sentit de respecte i cura del medi: pensem que conèixer el nostre passat ens pot ajudar a pensar el futur amb esperança. Celebrem que el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Calafell ajudarà a fer-ho possible!

Cataleg

Imatge del mestre d’aixa Agustín Jordán. Més fotos al nostre Flickr.

Podeu consultar el catàleg per a la restauració de les últimes barques de fusta dels pescadors de Calafell.

Novembre de 2022