La Francisca

Batejos de vela llatina

Estem construïnt la rèplica de la barca Francisca, l'última barca de bou de Calafell i tot Catalunya.

Està previst que navegui el 2022.

Descobreix

Navegar i Batejos de mar

Batejos de vela llatina

Horari estiu 2021: divendres 17h i dissabtes 10:30h

Des del del Moll de les Llatines a la plaça del port Segur-Calafell

Informa't

Xarxes socials

Xarxes

Recopilem tot el material multimèdia (fotos, videos, premsa) i tenim presència a les xarxes socials (facebook i Instagram)

Accedeix

   

Cartell           

A la tenda online podeu trobar tota la roba de l'associació

Anar-hi!

   

L'argot mariner

Els pescadors arreu del litoral català s’han caracteritzat per tenir un argot propi, una manera particular de parlar, un llenguatge a voltes difícil de desentrellar, malgrat que senzill i planer tal i com és la seva manera d’entendre la vida.

Carlos Barral deia que se sentia amb la obligació, pel fet de ser més alfabet que ells, de preservar aquest argot propi. El vocabulari utilitzat pel pescador es transmet de forma oral, però amb el temps poc a poc i pel desús, moltes d’aquestes paraules han anat desapareixent de les converses a taula amb la família, o a la taverna. Malgrat a Calafell encara quedem molts fills o néts de pescadors , hem perdut  aquest llenguatge oral tan particular.

Quan diem cap tots pensem primer de tot en la part del cos, quan antigament no calia dir que ens referíem a una corda. Ara deixem anar, enlloc d’amollar, o quan una bona mossa remena les caderes se li mira el cul i no pas la “popa”.

O fins i tot ja pocs li diuen “Pes” a l’edifici conegut com al Confraria.

Llistat d’algunes de les paraules  o frases fetes en desús: Amollar (deixar anar), anar a retiro (tornar al vespre cap a casa), assucar (recollir un cap, o sigui una corda), arriar (en mariner es refereix a les veles però per exemple a les cases també s’arriaven les persianes, o els pantalons), cobrar (recollir les amarres), galls (les banderoles que deixen els pescadors  al mar per reconèixer on han calat les xarxes  o les nanses), colls (onades), palu de barco (evidentment és un rem, però s’utilitza per dir que alguna cosa o algú és molt alt: "És més alt que un palu de barco"), orla (peça de fusta que voreja tota la barca tan per babord com per estribord, temporal (quan hi ha molt mala mar),  xorrar (recollir la pesca, o recollir qualsevol cosa)

Pla estratègic 2022-23

Pla Estrategic 2022-23

Us presentem el Pla Estratègic de l'associació orientat a fer de Calafell el referent de la vela llatina a Catalunya.

Patrocinador

ajuntament

L'Ajuntament ens dona suport en molts projectes importants, com la construcció de la Francisca, la Fira del Mar o el varador del patins.

També ens dona suport econòmic a través de les subvencions.

Patrocinador

port segur

El port ens proporciona amarratges per les barques al Moll de les Llatines i la infrastructura necessària en les Trobades de Vela Llatina.

Sense el seu suport seria impossible la nostra tasca.

El patí abans

Tenim la col·leció de fotos dels orígens del patí a Calafell.

Batejos en llatina

Durant tot l'any, im especialment ara a la primavera i estiu, sortim a navegar en vela llatina amb les nostres barques.

Apunta't!

Les nostres barques

Activitats des del 2010

Resum cronològic de totes les activitas realitzades.

L'Ecomuseu

Creiem que és molt important poder recuperar el passat mariner.