On som?

La Seu

La seu de Patí Català Calafell es troba en l'espai de l'antigua Destil·leria de l'Hostal, a la Carretera del Sanatori nº 3, de Calafell Platja (43820). lat='41.19104' ; lon='1.573378'

Dades associació

Les primeres notícies documentades de l’hostal es remunten al 1787, quan en un registre baptismal es menciona l’Hostal Caigut o Hostal del Trillas. L’establiment estava situat al peu d’un camí reial, al indret conegut com “els quatre camins”, on confluïen els camins de Vilanova, Torredembarra i la Platja i el Poble de Calafell.

Al 1853 les terres de l’hostal, així com les de la Sínia i el Vilarenc, pertanyien a Joan Samà i Martí, Marqués de Samà. A la seva mort, el seu nebot Ernest Torrents i Samà heretà la propietat i al 1868 va fer posar la placa amb les seves inicials a la reixa principal que avui encara existeix. Entre tots dos van fer possible la construcció de la Destil•leria o “facina” al lloc de l’hostal.

El complex era semblant als que els Samà tenien a Cuba. Al davant, un baluard tancat per a càrrega i descàrrega. A la dreta hi havia l’estable i els porxos per a carruatges, juntament amb el pou i l’abeurador. A l’esquerra, el magatzem de bótes. Una gran porta d’entrada donava pas a un edifici industrial de quatre naus separades per arcs de mig punt i teulada a dues vessants. A la primera nau hi havia un gran dipòsit per posar-hi el vi i a les altres tres naus es feia el destil•lat i l’emmagatzematge.

La Destil•leria constitueix un magnífic exemple de l’arquitectura industrial de meitat del segle XIX. Era una construcció lleugera, espaiosa, sense detalls decoratius i feta d’obra mixta de totxo i maçoneria de calç i pedra.

La importància de la Destil•leria del l’Hostal era tanta que la línea de tren de la costa es va fer passar just per sota i al 1888 l’estació de Calafell es va ubicar pràcticament al costat.

Al 1884, les instal•lacions es van fer servir de llatzeret durant una epidèmia de còlera.

La ruïna dels Samà, deguda especialment a l’enfonsament de les accions del ferrocarril i a la crisi de la fil•loxera, va comportar la venda de la finca a les acaballes del segle XIX.

Al 1899, Francesca Barberà era la propietària de d’indret i va fer construir la capella de Sant Antoni, d’estil neoromànic. Va llegar la propietat a la parròquia de Calafell, i no va ser fins al darrer quart del segle XX que les instal•lacions van passar a mans privades.

Extret del llibre "Cacics, Indians i propietaris",  de J. Santacana i Revilla.

El port

Les barques de vela llatina de l'associació estan amarrades al port de Segur, gràcies les facilitats que ens porporciona la Capitania del Port.

Sortim amb elles cada setmana: a l'estiu fem batejos de mar els divendres  ala tarda i a l'hivern els dissabtes al matí.

Les llatines a la plaça del port
Les llatines a la plaça del port

 

El varador

Des del 2010 fins el 2015 el varader a la platja es troba davant l'històric edifici de la Confradia de Pescadors de Calafell. lat='41.186400' ; lon='1.569838'. Esperem tornar-hialgun dia!

Després de nèixer al varador al costat de la Confraria, i traslladar-nos el 2016 al costat del Club Nàutic Tennis Calafell, finalment estem al final de Calafell al costat del trajo de l'Espineta.

XII Trobada de Patí, Sant Pere 2019.
XII Trobada de Patí, Sant Pere 2019.

Es dona la circumstància que el primer lloc on es reuniren els primers patinaires i aficionats a la navegació a vela de Calafell, es troba en aquest mateix indret, on abans es trobaba el Bar Marina.