V Trobada de vela llatina a Calafell

Introducció

Salutació

Ressenya històrica a Calafell

Programa d'activitats

Exposició La Francisca

Mapes d'ubicació

Introducció

Cartells de la Trobada de calafell i la Trobada de Torredembarra, que organitzem conjuntament el mateix cap de setmana

La V Trobada de Vela Llatina a Calafell serà el 15 de juny i enguany recuperem el format de la III Trobada de l'any 2017: dissabte navegarem a Calafell i dinarem. Diumenge farem una navegada fins a Torredembarra i dinarem allà.

Important: Podeu inscriure's en el seguent formulari.

Coincidint amb la Trobada s'inaugurarà una exposició sobre la Francisca, la última barca de pesca a vela de Calafell i tot el litoral català i de la que tenim el projecte de construcció d'una rèplica. Veure article . Aquesta exposició durarà tot l'estiu.

La Francisca els seus darrers dies a la platja de Calafell a principis dels anys 1950 i l'exposició sobre ella i la seva construcció

Ente la vintena de barques assitents, sis d'elles de Calafell, comptarem amb l'assistència del Quetx de Badalona, una espectacular galeassa construïda a Dinamarca l’any 1929 amb 22 metres d’eslora, més 6 metres més de bauprès, i un aparell de 7 veles.

Quetx

L'espectacular silueta de Quetx Ciutat de Badalona

Calendari oficial de Trobades de Vela llatina 2019

Calendari oficial de Trobades a Catalunya 2019

Salutació

La secció de Vela Llatina “Carlos Barral” de l’Associació del Patí Català de Calafell us dona la benvinguda a la V Trobada de Vela Llatina que celebrem al nostre poble.

Aquest esdeveniment mostra una part del treball que, des del 2010, estem realitzant per a recuperar una part del patrimoni nàutic de Calafell. Tot gaudint de l’espectacle de veure navegar més d’una vintena d’embarcacions tradicionals vingudes d’arreu de Catalunya, disfrutarem de la presència de 7 barques que naveguen normalment a Calafell: Peregrina, Galatzó, Carlos Barral, Pal i Fusa, Ioana, Carpero, Verge Del Carme.

A més inaugurarem l'exposició sobre la barca Francisca i el projecte de construcció de la seva rèplica. La Francisca va ser l'última barca de pesca d'arrossegament a vela de Calafell i de tot Catalunya. Una barca mítica per la gent de Calafell i un llegat dels temps en què la nostra platja era de les que tenia més “fusta” de tot el litoral, una flota de més d'un centenar de barques, totes a vela i rem.

També ens reconforta molt la participació d'altres entitats marineres de Calafell, com els llaüts o el patí català. Tot sota el paraigües del Centre d’Interpretació del Calafell Pescador.

Volem agrair la implicació de l’Ajuntament de Calafell i del Port Segur-Calafell i de l'empresa SEMAC, sense els quals seria impossible realitzar aquest esdeveniment.

Us animem a gaudir de l’espectacle. I, si us agrada el que veieu, a sumar-vos en el projecte de recuperació del nostre patrimoni.

Ressenya històrica a Calafell

La Platja de Calafell va tenir la flota pesquera a vela més important de tot el litoral català, motivat sobretot per les seves platges i els vents favorables. La manca d'un port pesquer i la pressió turística van provocar que l'activitat pesquera desaparegués totalment de les nostres platges.

Però la navegació tradicional encara bategava a Calafell. El juliol del 1994, coincidint amb el Vè aniversari del retorn del nostre estimat Bot Salvavides, l’estandard del nostre poble i símbol de la Platja, es va celebrar la I Trobada a Calafell de Vela Llatina. Van assistir-hi les embarcacions Natàlia, Salvador, Josep, Pavot, Grumet, Mare Nostrum, Far de Formentor, Capitán Argüello, Delfín, Yuca i Torredembarra II.  Des de llavors, de mica en mica van anar desapareixent totes aquestes embarcacions.

Trobada de Vela Llatina a Calafell, el 1994

L'any seguënt es va celebrar la II Trobada, aquest cop a Sitges. I ja no es va continuar.

Trobada de Vela Llatina a Sitges, el 1995

Però el 2010 va néixer l’associació Patí Català Calafell - Mar Mític Mar Lúdic, fundada amb l’objectiu de recuperar la navegació tradicional.

I el 2012 es va celebrar la II Trobada a Calafell de Vela Llatina, amb assistència de 10 embarcacions de tot Catalunya, apart de les barques de l’associació Montserrat, Lola i Pal i Fusa. Va ser una edició molt emotiva en què vàrem fer el bateig d'aquestes barques i l'agermanament del nostre estimat Bot Salvavides amb el Sant Ramon.

Cartell de la II Trobada Vela Llatina de Calafell 2012

El juny del 2017 celebrem la III Trobada de Vela Llatina a Calafell, una edició espectacular amb la implicació de totes les entitats marineres de Calafell i de la Confraria centre d'interpretació del Calafell mariner i la participació de dues embarcavions emblemàtiques: el Sant Pau i el Sant Ramon.

Cartell

El 2018 organitzem la IV edició de la Trobada de Vela Llatina a Calafell, tot coincidint amb la XVII Fira del Mar de Calafell.

201806 IVTrobadaLlatina Cartell r

Programa d'activitats

DIVENDRES 14 DE JUNY

Tot el dia: Arribada d’embarcacions (coordinador Jordi Rascado T. 619380077) (*)

DISSABTE 15 DE JUNY

9 a 10:30 h: Acreditacions i entrega de documentació a la plaça del Port de Segur (*)

9 a 10:30 h: Maniobres per abarloar les barques a la plaça del Port

9 a 10:30 h: Esmorzar de tripulants al centre cívic "Montse Civit" del Port Segur-Calafell (*)

10:30 a 11 h: Reunió de patrons al centre cívic "Montse Civit" (*)

11 h: Hissada de veles de les barques abarloades a la plaça del Port

11 a 14 h: Navegada del port de Segur a la Confraria de Calafell

12 h: Bateig de la barca Carpero, cedida per la família del Ramon Forner

12:30 h: Exhibició del Bot Salvavides (pendent de confirmar)

12.45 h: Coreografia nàutica de totes les embarcacions davant la Confraria en homenatge al Ramon Forner. Bateig de la barca Carpero i Verge del Carme

14:30 h: Dinar de les tripulacions al centre cívic Montse Civit del Port Segur-Calafell (*)

18:30h: Inauguració de l’exposició “La Francisca. La última barca de pesca que navegava a vela” a la Casa Barral, Passeig Marítim de Sant Joan de Deu, 18

DIUMENGE 16 DE JUNY

10 a 12 h: Navegada de totes les embarcacions fins a Torredembarra per a participar en els actes de la Trobada de Vela Llatina de Torredembarra (*)

11 h: Durant tot el matí, projecció de la pel·lícula "Baix a Mar"

12:30 h: Rebuda per mar de les embarcacions  al'alçada del Club Marítim

13 h: Treta a l'antiga amb cavall d'alguns bastiments, davant el bloc

14 h:: Ranxo mariner a la Llotja de peix de Torredembarra (*)

14 h: Exposició fins les 18 hores de les embarcacions amarrades al Port de Torredembarra

 

NOTA: (*) Activitats exclusives per a les tripulacions

Exposició "La Francisca"

La "Francisca" va ser l'última barca de bou de pesca d'arrossegament a vela de Calafell i de tot Catalunya. L'Associació Patí Català de Calafell/Vela Llatina Carlos Barral, amb el suport de l'ajuntament, ha posat en marxa el projecte de construcció d’una rèplica de la “Francisca” pel 2019-2020. Tot això us ho explicarem a l'exposició que inaugurem el dia 15.

Cartell

Anunci de l'exposició

Veure  Veure article sobre l'exposició .

Mapes d'ubicació

Samarretes

Samarretes