Restauració de la
"Carlos Barral"

Des del 2011 a les drassanes de l’Associació estem restaurant la “Carlos Barral”, la barca que ha de ser la germana del Capitán Argüello, amb la intenció de resentar-la durant la Fira del Mar 2013.

Carlos Barral i Agesta va nèixer el 1928 a Barcelona i va morir també a Barcelona el 12 de diciembre de 1989. Poeta, memorialista, editor i senador espanyol, va ser una figura polifacètica arrelada des de la seva infància a Calafell. La gran afició pel mar del seu pare va portar a la família a fixar la seva residència d’estiueig i caps de setmana a Calafell, on els germans Barral organitzaven sovint excursions nàutiques amb el seu vaixell, el “Capitán Argüello”, anomenat així perquè aquest era el pseudònim del pare de Carlos Barral.

Aquesta embarcació fou construïda el 1935 a Santa Coloma de Gramanet, a partir d’uns plànols d’una embarcació noruega. Té una eslora de 6,33 metres . Actualment es troba exposat al Museu del Port Marítim de Tarragona.

Des de l’Associació fa temps ens vàrem fixar l’objectiu de retornar a Calafell aquesta emblemàtica embarcació, però  ja que l’original es trobava a Tarragona vàrem contemplar dues possibilitats: construïr-ne una rèplica o bé localitzar una embarcació de característiques similars i restaurar-la de la manera més similar possible, imitant l’original. Vàrem optar per la segona opció.

La vàrem localitzar a Barcelona, al Port Olímpic el setembre del 2011. El seu nom era el de Montserrat i va ser construïda el 1963 pel calafat Gallart, amb una eslora de 6,09 metres i una mànega de 2,21 metres. La matrícula era 7 138/1997. El motor que duia era l’original, un Solé del 1964.

El seu propietari, el senyor Francesc Forcar, després de conèixer el projecte de l’Associació, de recuperació del patrimoni marítim, i visitar les  drassanes de la Destil·leria, va decidir cedir-nos-la  per què pogués navegar per la nostra costa. El dia 10 d’octubre un grup de membres de l’Associació vàren anar al Port Olímpic de Barcelona per dur la barca a Calafell.

El dilluns 31 d’octubre Yvonne Hortet i la seva filla Yvonne Barral van visitar la nostra seu i la Montserrat, germana del Capitán Argüello. Allà es va parlar de que no hi podria haver mai un altre Capitán Argüello, perquè mai seria el mateix. Es va acordar, doncs, que la nova barca rebés el nom de “Carlos Barral” i que els colors i la decoració de l’embarcació focin els originals de la seva “germana”. Portarà un parell d’ulls a la proa, com era habitual al Mediterrani, i es pintarà, idealment amb pintura al oli, de taronja, negre i blanc, que són els colors mediterranis de les illes gregues que tant estimava Barral.

Des de llavors s’han estat fent treballs de restauració de la “Carlos Barral” i està previst el seu bateig durant la Fira del Mar 2013.

El "Capità Argüello" i la "Carlos Barral"

Podeu veure totes les fotos al nostre canal de Flickr