El procés participatiu


A finals del 2018 l'Ajuntament de Calafell engega un procés participatiu on la ciutadania pot decidir 400.000 euros d'inversions del pressupost municipal de 2019.

L'associació prepara i presenta un projecte que fa molt de temps teníem al cap: la Reconstrucció de la barca Francisca. Calculem un import aproximat de 153.000 € (que després veurem que fa curt) i el presentem el 27 de setembre del 2018.

Ens basem en els plànols d'en Vicente García Delgado (aixecats el 1983 a partir del model del MMB) i altre material del Museu Marítim de Barcelona (fotografies, aquarel·les).

Maqueta de la Francisca al MMB
Material de partida del MMB per la redacció del projecte: model de Jaume Puig Agut
Plànols bou de Vicente García-Delgado, any 1983
Plànols d'en Vicente García-Delgado del 1983. MMB
Aquarela de la Francisca per Gabriel Amat
Quadre de Gabriel Amat. MMB

Després de la votació popular el 13 de novembre de 2018 la nostra proposta queda en segona posició amb 147 vots i resulta entre les propostes guanyadores. El primer lloc és pel projecte "Adquisició d'un llagut nou" de 14.000 € i 178 vots. El segon és "Bot Salvavides - Patrimoni de la Unesco" per 105.000 € i 119 vots.

Veure l'article Tindrem Francisca

A partir d'aquí ens posem a treballar en el detall d'un projecte que resulta totalment nou per a nosaltres. El primer serà visitar a persones que coneixen i treballen aquests tipus de barques:

En Vicente García Delgado, que a partir del model va aixecar els plànols en paper de la Francisca l'any 1983 per encàrrec del Museu Marítim de Barcelona, ens explica molts detalls de la barca i ens assegura que pot dibuixar de nou els plànols de la Francisca utilitzant eines de disseny gràfic modernes. El 2019 torna a dibuixar els plànols en AutoCAD, adaptant-los als temps actuals (per exemple, preveu la incorporació de motor), i que ens serviran com a punt de partida en la licitació pública per a la construcció.

Agustí Martí, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona i capità del Sant Ramon, ens orienta sobre aspectes tècnics i, sobretot, burocràtics.

Mentrestant, també comencem a visitar mestres d'aixa: Quico Puig de Cadaqués, Salvador Feliu de L'Escala, germans Morales de Badalona, Agustín Jordán a Arenys de mar, Subirats de Dradisa a Vilanova, etcètera.

L'estudiant d'enginyeria naval Joan Manel Rivas realitza el seu treball de fi de grau sobre la construcció de la Francisca. El seu treball ens permet recopilar dades desconegudes fins ara, com la seva matriculació i història inicial a les drassanes de Vilassar de Mar.

Per fi tindrem Francisca

Des de la creació de l'associació sembla hem tingut clar que, a part del Bot Salvavides, al Calafell d'Abans hi havia hagut dues barques especialment emblemàtiques: la barca d'en Carlos Barral "Capitán Argüello" (que vàrem recuperar el 2012 amb la Carlos Barral) i la "Francisca", l'última barca a vela de pesca d'arrossegament a tot Catalunya i que tindrem gràcies a aquest projecte.

Foto de la Francisca a la sorra
La Francisca a la platja de Calafell
Foto de la Francisca en plena agonia
La seva agonia en els darrers anys
Plànols bou de Vicente García-Delgado, any 1983
Plànols del 1983

Podeu veure totes les imatges al nostre Flickr


.