Cóm va nèixer?

El patí català és una embarcació de vela lleugera que neix a les platges de la barceloneta i Badalona als anys 1928-29, quan es va afegir una vela cangrea als patins a rem que es llogaven a les platges en aquella època, com a element recreatiu.

La seva acceptació va crèixer ràpidament, i la primera regata documentada data del 31 de juliol del 1932 a Arenys de Mar. El dia 2 d'octubre del 1932 es va celebrar el Primer Campionat de Patins a Vela amb motiu de la Festa Major de la Barceloneta, recollida al diari "La Vanguardia" i al Mundo Gráfico".

Regata del 1932 al diari La Vanguardia
Regata del 1932 a la revista Mundo Gráfico

La rivalitat entre el Club Natació Badalona i el Club Natació Barceloneta era molt forta, tant a nivell esportiu com de disseny dels patins. Durant els primers temps cadascú dissenyava i construïa el seu propi patí i no hi havia cap norma. Finalment, per aclarir qui era el millor, es va decidir fer una regata a Vilanova i La Geltrú l'any 1942. La regata la va guanyar el CN Badalona, i el disseny del germans Mongé es va mostrar molt superior. El seu disseny es va establir com a base de l'actual patí.

Patí del 1944

Els primers patins a vela duien una vela cangrea, però aquest aparell va desaparèixer l'any 1944.  (Foto: “Els premianencs i el mar”)

El 1943 es van reunir els representants del clubs on es practicava aquest nou esport i es van reglamentar les dimensions dels patins i les veles.

El 1944 es va celebrar el primer Campionat d'Espanya de patí a vela al Club Natació Barcelona. El mateix any es va crear la Secretaria Nacional de la classe i es va aprovar el reglament.

El 1951 es va fundar 'Associació Deportiva Internacional del Patí a Vela, ADIPAV, que aplega a tots els propietaris de patins. Actualment l'ADIPAV supervisa més de 3.000 patins a l'Estat Espanyol, a Catalunya, Andalusia, València, Illes Balears i Múrcia. A l'estranger podem trobar flotes a Bèlgica, Holanda, Alemanya i França.

Video sobre els orígens del patí, al nostre canal de YouTube.
Audiovisual del Museu Marítim de Barcelona sobre la història del patí de vela.

Article publicat sobre el patí català el 1 d’agost de 1976 al diari La Vanguardia.

La Vanguardia, 1 agost 1976

També podeu veure article del 2014 a 13 de febrer de 2014. La Vanguardia: L'origen del patí a vela.

I un altre article del 2018 a 22 de juliol de 2018. La Vanguardia: Els estels de la mar.

Entrevista a Guido Depoorter, l'home va portar el primer patí a Bèlgica, al nostre canal de YouTube.