L'Art de navegar a vela llatina, un patrimoni compartit

El 23 d'octubre hem assistit a la jornada celebrada a Colliure sobre "L'Art de navegar a vela llatina, un patrimoni compartit" organitzada per la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana.

La trobada, que arribava a l’onzena edició, va aplegar quasi centenar de navegants de vela llatina, empreses, clubs nàutics, museus, associacions i administracions, arribats del Rosselló, Principat i Balears, amb la finalitat de treballar conjuntament per preservar aquest patrimoni de la Mediterrània.

Tots aquests actors, museus, associacions i institucions, han de treballar conjuntament per protegir aquest patrimoni. Com a representant de les institucions ha estat el nostre alcalde de Calafell, en Ramon Ferré, que ha reafirmat la voluntat de l'ajuntament de Calafell per a posar en valor el ric patrimoni marítim que tenim, entre els que destaquen la barca Francisca i el Bot Salvavides.

La programació de matí i tarda s’estructurava en tres blocs, cadascun encapçalat per una bona pràctica triada d’un dels tres territoris amb representació a la jornada:

  1. Preservació del patrimoni material i immaterial de la vela llatina, encapçalat pel taller de "Les barques de polilles i el món associatiu del Rosselló"
  2. Gestió del patrimoni, encapçalat pel taller "La vela llatina, eina per a la valorització del patrimoni marítim" del museu d'història de cambrils
  3. Divulgació i impacte territorial, encapçalat pel taller "Un club nàutic compromès amb les embarcacions tradicionals de Mallorca a vela llatina" del Club Nàutic Cala Gamba, Mallorca

En aquesta tercera taula va participar el nostre alcalde Ramon Ferré en representació de les institucions.

Podeu veure la crònica de la jornada al de la federació en dues parts: primera part i segona part t al blog de la federació .

Un moment de la jornada, amb la foto de la delegació de Calafell.

Patrimoni Immaterial de la UNESCO

Aquest marc de treball reforça la presentació de la candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo per tal que s’inclogui a les Llistes de Patrimoni Immaterial de la UNESCO , que es vol presentar al març de 2022 i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. Aquesta candidatura està coordinada per una comissió internacional constituïda pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Marineria de Cesenatico d’Itàlia, el Museu-Casa de la Batana de Rovijno de Croàcia, el Museu Marítim d’Eslovènia, i el Taller d’embarcacions de Polilles i el Parc natural marí del golf de Lió de França, assumint el rol d’impulsors als respectius territoris.