La Carlos Barral. La 'germana' del Capitán Argüello

Carlos Barral i Agesta va néixer a Barcelona el 1928 i va morir a Barcelona el 12 de decembre de 1989. Poeta, memorialista, editor i senador espanyol, va ser una figura polifacètica arrelada a Calafell des de la seva infància.

L’afició marinera del seu pare va portar a la família a establir a Calafell la residència d’estiueig i cap de setmana, des d’on els germans Barral organitzaven sovint excursions nàutiques amb el seu vaixell, el “Capitán Argüello”.

Carlos Barral, armador i patró de la barca de vela llatina “Capitán Argüello”, i autor d’un llibre imprescindible en qualsevol biblioteca de tema marítim: “Catalunya des del mar”.

L’associació “Patí Català de Calafell - Mar Mític Mar Lúdic”, que té com a objectiu recuperar el patrimoni mariner de la platja de Calafell, sempre ha tingut en ment poder retornar a Calafell una de les embarcacions més emblemàtiques del municipi: el “Capitán Argüello”, de Carlos Barral.

Actualment aquest bot es troba al Museu del Port Marítim de Tarragona i, per aquest motiu, des de l’entitat, es va adquirir una embarcació anomenada “Montserrat” de característiques molt similars al “Capitán Argüello”, amb la finalitat de realitzar-ne una rèplica quasi exacte.

El “Capitán Argüello” al museu del Port de Tarragona, on es troba actualment. Porta els colors de les ceràmiques de la Grècia antiga que li havia regalat la seva dona, Yvonne Hortet.

Després de vàries converses amb la família Barral, es va decidir batejar a la “germana” del “Capitán Argüello” com a “Carlos Barral”, ja que es va considerar que el “Capitán Argüello” i el pes de la seva història eren irrepetibles. També la coneixem carinyosament amb el nom de "la Barrala".

Un equip de membres de l’associació va localitzar una embarcació a Barcelona construïda pel mateix calafat i de similars característiques al “Capitán Argüello”. Era la Montserrat, propietat del senyor Francesc Forcar. Després de conèixer el nostre projecte i de visitar les nostres drassanes, el setembre de 2011 ens la va cedir per a restaurar-la i mantenir-la viva, navegant per les nostres platges.

La Montserrat, futura Carlos Barral, amb el propietari i membres de l’associació el dia que es va anar a buscar al Port Olímpic de Barcelona.

Per seves similituds nosaltres la coneixem per la "germana del Capitán Argüello”. La La “Montserrat” va ser construïda el 1963 pel calafat Gallart, té una eslora de 6,09 metres i una mànega de 2,21 metres. La matrícula 7 138/1997. El motor que porta és l'original, un Solé del 1964.

La restauració de la futura “Carlos Barral” va començar l’any 2011 i s’ha dut a terme en les nostres drassanes. Pel finançar la restauració, el mes de desembre es va iniciar un projecte de micromecenatge que va recaptar els 5.300 euros necessaris per finalitzar el projecte.

Treballs de restauració a les drassanes de l’associació, amb en Francesc i l’Emilio.

El grup calafellenc Búhos va composar una cançó especialment per a la "Carlos Barral", que van interpretar en directe a la seu de l’associació el 25 de novembre del 2011.

La cançó de la Carlos Barral

L’embarcació es va batejar en una cerimònia homèrica durant la Fira del Mar 2013. Després d'arribar navegant per mar amb el patrons Francesc Figuerola i Òscar Vidal, i després de varar-la amb la maquinilla de la confraria de pescadors i els tradicionals pals, es va fer procedir al seu bateig. L'acte va estar dirigit per en Vicente García Delgado, expert en navegació tradicional, i hi vàren estar presents totes les autoritats.

Bateig de la Carlos Barral.

Des de llavors la barrala ha tingut una vida intensa. Amb base al port de Segur, surt cada dimarts i dissabte a navegar amb els socis que ho desitjen. També ha participat en diferents concentracions de vela llatina i ha estat present a l'edició 2014 del Saló Nàutic de Barcelona.

La Barrala al port de Barcelona durant el Saló Nàutic.

YouTube

Video de la interpretació en directe de la cançó "Carlos Barral" per part del grup calafellenc "Els Buhos", durant la Jornada de portes obertes realitzada a la seu de l'associació el dia 25 de novembre del 2011.

Video sobre la Carlos Barral i la seva restauració. Amb música en directe dels Búhos i la cançó Carlos Barral. Durada 3m28m. Més videos al nostre canal de YouTube.

Bateig de la Carlos Barral. Vídeo fet pels Apartaments Costa d'Or on es resumeix perfectament l'acte del bateig durant al Fira del Mar 2013, al nostre canal de YouTube.