El viatge d'Ulisses per joves indignats de Calafell

Per una navegació sostenible al Mediterrani

Com ja sabeu per un post anterior, el dissabte 15 d'octubre membres del Patí Català Calafell (PCC) van anar cap a la Costa Brava. Mentre dos d'ells assistien a una reunió de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, els altres dos van aprofitar per visitar el varador d'Empuriabrava, on un grup de nois i noies estan preparant una gran aventura pel Mediterrani. Aquesta és la història d'aquests joves.

Tot va començar durant la concentració d'indignats a la plaça Catalunya de Barcelona, on es van conèixer i on van acabar vivint en una caseta a dalt d'un arbre. Parlant parlant, es van decidir a comprar un vaixell per navegar i viure d'acord amb les seves idees. I en una setmana van aconseguir el Trisana, un veler d'uns 9 metres d'eslora (Figs. 1 i 2). Ningú tenia experiència marinera excepte en Dimitri Barral, però aquest estiu passat van estar fondejats una setmana davant de Calafell i després van navegar per les Balears com a entrenament pel seu gran viatge. Eren vuit persones i un gos i, tot i que els resultats van ser encoratjadors, van pensar que necessitaven alguna altra embarcació. Ara disposen també dels velers Tiger (d'acer) (Figs. 3-6) i Lara (Figs. 7 i 8).

Quan els membres del PCC van parlar amb en Dimitri, els tres vaixells estaven al varador d'Empuriabrava. Els joves viuen als vaixells i fan totes les feines de reparació i condicionament utilitzant principalment materials reciclats. Per exemple, recuperen veles que llencen els propietaris d'embarcacions del port i les cusen per tornar-les a fer servir. Els tres velers portaran ràdio i pilot automàtic de vent, i la navegació serà quasi exclusivament a vela (tenen previst que el dipòsit de combustible duri un any). Els treballs estan molt avançats i a finals d'octubre el Trisana i el Tiger, i potser inclús el Lara, amarraran al port de Segur.

En quant a la financiació, han comprat els vaixells amb els seus propis diners. Durant el viatge treballaran als ports en lo que trobin i faran artesania. Per alimentar-se,  demanaran als mercats i supermercats el menjar que ja no poden vendre i el convertiran en conserves  i salaons, i obtindran aigua potable als ports. No descarten esponsoritzacions.

El grup està format actualment pel Dimitri, la calafellenca Marina, en Mati, en Bruno, en Lucho i la Jùlia, i estan buscant un altre tripulant. Com a nous Ulisses, volen viatjar per tot el Mediterrani  durant un temps indefinit. No tenen cap ruta establerta, tan sols que si comencen al hivern aniran cap al sud. Pretenen evitar les costes d'Alger i Líbia, però inclús s'han plantejat travessar Suez i baixar per la costa somali en un futur. La seva Ítaca somniada serà,  amb el temps, una comuna autosuficient en algun lloc del Mediterrani. Tots els navegants que volguin unir-se a l'aventura estan convidats.

Trisana
Fig. 1. El Trisana durant les feines de reparació a Empuriabrava.

Trisana
Fig. 2. Una altra imatge del Trisana.

Tiger
Fig. 3. El Tiger

Tiger
Fig. 4. Una altra imatge del Tiger

Coberta Tiger
Fig. 5. Coberta del Tiger.

Cabina Tiger
Fig. 6. Cabina del Tiger.

Lara
Fig. 7. Vista parcial del Lara.

En Dimitri
Fig. 8. En Dimitri amb el pilot automàtic de vent (incomplet) del Lara.