Presentació de les primeres cançons de les barques

Música, oli i cultura a la Destil·leria

En un acte conjunt de Patí Català Calafell, Amics del Patrimoni i l'Ajuntament de Calafell, el divendres 25 de novembre es va celebrar la presentació de les cançons de les barques Montserrat i Carlos Barral a la nostra seu.

L'esdeveniment va començar amb la cerimònia del oli. A les cultures mediterrànies, l'oli sempre ha tingut una importància cabdal, tant gastronòmica com econòmica i litúrgica. Per això es van distribuir plats amb oli novell per les dues taules llargues guarnides amb estovalles vermelles, i els assistents van mullar els dits amb l'oli i es van fregar les mans com a símbol d'iniciació i agermanament.

A continuació, es va gravar una edició especial del programa de ràdio Mar mític, mar lúdic.  En primer lloc, Ferran Barri va presentar als components del grup Búhos, autors de les cançons. La primera que van interpretar va ser la dedicada a la Montserrat. És una balada molt emotiva, que podeu escoltar aquí. La segona, dedicada a la Carlos Barral, és una rumba catalana molt animada. Totes dues cançons van rebre molts aplaudiments i van agradar molt. En la secció Converses de taverna, Pere Adrià va comentar les seves vivències relacionades amb la Destil·leria i fets poc coneguts, com que l'edifici va ser durant un temps un gimnàs organitzat per Mossèn Jaume Soler pels joves calafellencs o que a la Guerra Civil s'hi van allotjar soldats. Blai Solè, per la seva part, va explicar vàries anècdotes de la vida del Calafell d'ahir. Maria Inglada va presentar el seu treball sobre la restauració de la Destil·leria, del qual hi havia una exposició amb panels amb fotografies acompanyades de texts explicatius i poemes del mar de Miquel Martí i Pol i altres. Desprès, els Búhos van tornar a tocar la cançó de la Montserrat, però aquesta vegada la van cantar tots els assistents. Aquest programa s'emetrà per Calafell Ràdio el dijous 1 de desembre a les 21 h, es repetirà el diumenge a les 16 h i es podrà escoltar després a Ràdio a la carta a la web de l'emissora.

Per acabar, els assistents es van preparar les seves pròpies Rostes estil Gasull: pa torrat molt sucat amb oli novell i per sobre sucre i un raig de llimona. Per beure, vi negre i cava. Mentrestant, com durant tot l'acte, es passaven pel·lícules de la restauració de les dues barques protagonistes. Amb unes paraules d'agraïment per part de Josep Inglada, es va donar per acabada la presentació de les cançons.

Va ser un encontre inoblidable, amb una gran afluència de públic i un ambient càlid. Els resultats auguren un bon futur per la nostra associació, per la col.laboració entre les entitats del nostre poble i per la recuperació de la cultura marítima a Calafell..

{gallery}sig/BuhosPresentacioCancons20111125{/gallery}

Flickr_albumid=72157628190678737

Podeu veure més fotos de l'acte a Flickr:

i altres fotos de la restauració de la Montserrat:

Flickr_albumid=72157628164645979