Tindrem Francisca

Tindrem Francisca!

Avui La Platja de Calafell està d'enhorabona: els 3 projectes relacionats amb la mar han estat els més votats de totes les 28 propostes finalistes del procés participatiu Decidim Calafell 2019 que ha finalitzat aquest diumenge dia 11.

I 2 d'aquests projectes, a més, estan relacionats íntimament amb el patrimoni marítim del Calafell d'Abans.

  • Felicitats Francisca! Recuperarem una part molt important de les nostres arrels marineres amb aquesta emblemàtica i espectacular barca de pesca de bou calafellenca.
  • Felicitats Bot! Tindrem una nova embarcació amb totes les garanties per continuar donant l'espectacle de les voltes, tot just en arribar al seu centenari.
  • Felicitats Llaguts! Gaudirem d'una nova embarcació que ens pemetrà ser competitius en els futurs desafiaments.

Recordem que aquesta plataforma de participació ciutadana va ser posada en marxa per l’ajuntament de Calafell El 17 de setembre amb l'objectiu de permetre a la ciutadania que decidís com invertir 400.000 euros del seu pressupost municipal.

Nosaltres vàrem proposar un projecte per a reconstruïr la barca Francisca, l'última barca de pesca de vela llatina de Catalunya.

Les votacions dels 28 projectes finalistes va finalitzar l'11 de novembre, i les popostes guanyadores han estat:

1r. Llaguts, amb 178 vots (12.000€)
2n. Francisca, amb 146 vots (153.000€)
3r. Bot, amb 119 vots (105.000€)
4t. Camí Mar, amb 86 vots (70.000€)
6è. Rocòdrom, amb 35 vots (31.000€)
8è. Gats, amb 9 vots (14.000€)

que en total sumen 385.000 €.

Per tant, tindrem una rèplica de la Francisca! Gràcies a tots els que ho heu fet possible!

Malauradament altres projectes han quedat fora, com:
5è. Atletisme, amb 75 vots (174.000€)
8è. Bellamar, amb 11 vots (100.000€)

Visiteu el web de Decidim Calafell . o l'article del Diari de Tarragona .

El 6 d'octubre de 2018 vàrem anat a la ràdio Canal Blau de Vilanova per a participar en el magazín 'El Far' i parlar de la reconstrucció de la barca Francisca.
'El Far' aplega les emissores de Ràdio Arenys, La Cala Ràdio (l'Ametlla de Mar), Ràdio l'Escala, Ràdio Delta (Deltebre) i Canal Blau FM (Vilanova i la Geltrú) amb un punt en comú: el mar.

{mp3}20181106_entrevistaRadioElFarFM{/mp3}


La Platja de Calafell va tenir la flota pesquera a vela més important de tot el litoral català, motivat per les seves platges, els seus fonts pesquers propers i els vents favorables.

A mitjans de segle XX va haver el major número de barques a la sorra. Com diu en Carlos Barral en el seu llibre "Años de penitencia. Memorias I", "En la playa de Calafell había habido, como dicen los pescadores, mucha madera (...) Entre treinta y cuarenta y cinco parejas de bou; más de ochenta veleros de arrastre de sesenta a setenta palmos de eslora. Su mantenimiento ocupaba todo el año a varios calafates y a una familia de veleros (...) Las distintas embarcaciones, cuando estaban todas varadas, cubrían en dos hileras trescientos metros de playa (...) Antes de que instalasen el varadero mecánico, cuando las sacaban a tierra con troncos de caballo y parejas de bueyes, ocupaban más espacio, estaban más desparramadas”.

La manca d'un port pesquer i la duresa de les feines relacionades amb la mar, juntament amb la pressió turística, van provocar que l'activitat pesquera desaparegués de les nostres platges.

La Francisca va ser la darrera embarcació de pesca de vela llatina de Calafell, que va morir a la sorra als anys 50. Era una de les embarcacions més ràpides de tot Calafell, dedicada a la pesca d'arrossegament.

Des de fa uns anys, però, ha anat creixent la consciència entre la població de Calafell que aquest passat no ha de caure en l’oblit i que cal recuperar-lo per poder-lo explicar a les generacions futures.Fruit d’aquesta inquietud l’any 1989 es va recuperar el Bot Salvavides, el 2010 es va fundar l’associació del Patí Català de Calafell i el 2016 es va in augurar la Confraria centre d'interpretació del Calafell pescador.

Amb aquest projecte es pretén assolir els objectius de recuperar la cultura marinera i la d'aportar un valor diferenciador a la nostra platja, afegint l'etiqueta de “cultura” al costat de la de “sol i platja”al nostre municipi. I obre moltes i noves possibilitats...

(...) la Francisca, l'última vaca a la vela de Catalunya, que encara pescava als anys cinquanta. De fet la "Francisca" - model predilecte de l’aquarel·lista Amat - va pescar fins que un accident nàutic va deixar fora de joc el seu patró, el Magí de cal Territ. La barca es va abocar i va baixar de cul per amunt fins als rompents. Es va abocar al coll de fora i el Magí va tenir temps de saltar a la mar, però no així el Maginet, que va quedar tancat al xollau. El pare el donava per mort, davant l'evidència que en aterrar-se la barca abocada ja no podria sortir, però el Maginet va destapar el doll i respirava com Jonàs al ventre de la balena. D'aquella feta el patró Territ es va ferir i la barca va quedar, per sempre més, en terra. Mentre se'n negociava la donació al Museu es va anar descomponent a poc a poc, entravessada per un altre temporal, just davant de casa meva, sota la meva finestra. Van saltar primer les orles i van quedar nus els medissos de l'obra morta i altíssims, esvelts, la roda i el gaó.

Després, a poc a poc, es va anar foradant el folrat sota les cintes. Cada vegada era un cadàver més formós. La pintura verda es va anar fent transparent i els enquitranats nobles, com pàtina d'antiquari. Al final el carenat mig cobert de sorra, els medissos i els baus formaven un gran signe de les acaballes.

Carlos Barral ,"La mar domèstica", Catalunya des del mar, 1982

{flickr album=72157702808221714 display="slider"}

Fotos al nostre canal de Flickr
Presentació de la Francisca, per la campanya de pressupostos participatius 2019 de l'Ajuntament de Calafell.
Podeu veure més videos al nostre canal de YouTube.