Trasllat al Port?

El 29 d'agost ha sortit publicada una notícia als mitjans, arrel d'una comunicació de l'ajuntament que després va esmenar, on s'anunciava el tasllat de l'escola de vela i dels patins l Port de Segur.

La notícia ha generat molts comentaris espontanis a les xarxes per part de simpatitzants del patí.

Notícia al facebook

Nosaltres, en la nostre prudència que creiem ens ha caracteritzat durant tot el conflicte, esperarem a la reunió a la que finalment ens ha convocat l'alcalde per al dia 14 de setembre (després de demanar-la per tots els canals possibles durant tot el 2016 sense cap mena de resposta!).

El problema arrenca el desembre del 2015 quan ens comuniquen de manera unilateral que hem de marxar de la confraria i ens traslladen al carrer Àngel Guimerà. En aquest lloc els veins fan una oposició frontal amb actes incívics que ens recomanen no instal·lar-nos allà. Davant la manca d'espai, l'Escola de Vela i el Club Nàutic ens acullen. Però aquí hem tingut la oposició frontal d'alguns veins (amb actes que podem qualificar de greus). Fins avui. I sense cap resposta per part de l'Ajuntament.

No podem parlar per l'escola de vela. Però sí dir que, per part del Patí Català de Calafell, no ens sembla gens bé la possibilitat de trasllat dels patins al Port. El patí ha d'estar a la sorra i al lloc on va nèixer i crèixer per molts motius, entre ells:

  • El patí és una embarcació emblemàtica i genuïna de Catalunya, admirada arreu del món (per la seva construció artesanal en fusta i la seva característica principal: la simplicitat i l'absència de timó) i especialment per molts dels turistes europeus que ens visiten i que tenen una sensibilitat envers el patrimoni.
  • Calafell ha tingut un dels únics fabricants de patins de la història, l'Albert Ferré "Chicus", i ha esdevenit un referent. I hi treballar-hi en Joan Tutusaus, responsable de la maqueta de la façana marítima de l'actual centre d’interpretació a la confraria.
  • Calafell ha tingut un campió d'Espanya de patí, en Mariano Sancho.
  • El Club Nàutic ha estat condecorat (pel llavors Príncep d'Espanya Joan Carles I) com el club més actiu de tot l'estat. Calafell ha celebrat, entre d'altres, 2 campionats d'Espanya de patí i 5 de Catalunya. I el 2016 amb el CNTC i l'Escola de Vela ha tornat a celebrar del campionat de Catalunya al nostre poble.
  • L'origen del patí a Calafell data dels anys 1940, per part de personatges tant emblemàtics com Carlos Barral, i el primer varador s'ubica precisament davant del Pòsit i del desaparegut Bar Marina.
  • Des de llavors, hem recuperat una flota de més de vint patinaires, anivellant-nos a altres veïns (com Vendrell, amb diversos varadors públics), Torrodemabarra, Altafulla, Cubelles, Vilanova, Sitges o molts d'altres.
  • Hem creat material de divulgació i promoció no sòls del patí, si no de totes les entitats marítimes de Calafell. Hem dissenyat, fabricat i instal·lat plafons físics a la platja, hem organitzat exposicions diverses, hem desenvolupat aplicacions per a dispositius mòbils i webs amb el recull de tot el passat i present de Calafell Platja, etcètera, sempre amb la voluntat de potenciar la necessària vida cultural al barri de la platja.
  • Hem promogut la navegació a vela i l'apropament de la mar (el nostre actiu) als ciutadans i visitants, intentant semblar-nos als nostres pobles agermanats de Vielha (amb l'esquí) i Larmor-Plage (amb la vela).

Podeu trobar molta informació al noste web sobre el que és el patí, el que representa per Calafell i tot el que hem fet com associació: adquisició i recuperació d'embarcacions tradicionals de fusta de vela llatina; creació de plafons informatius; celebració d'exposicions de diversos temes culturals; organització de campionats de vela i trobades de vela llatina; cursos de vela moderna i de vela llatina; participació en programes culturals de televisió, articles a revistes especialitzades; creació de cançons dedicades; manteniment de programa de ràdio setmanal; creació d'un equip de regates en representació de Calafell; participació activa en la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial; i un llarg etcètera). No ens ho mereixem!

PLATJA SÍ, PATINS TAMBÉ!

PD: representem 20 metres d'un total de 4.160 metres de platja a Calafell.

Pals arrencats al varador d'Àngel Guimerà

Pals arrencats al varador d'Àngel Guimerà al maig

Instància Ajuntament 20 maig

Instància entrada a l'Ajuntament el 20 de maig

Pancartes als balcons durant el campionat de Catalunya

Pancartes als balcons durant el campionat de Catalunya

Banyistes ocupant la zona de varada assenyalada

Banyistes ocupant la zona de varada assenyalada

Varador de la confraria un dimecres 3 agost

Varador de la confraria un dimecres 3 agost

Pals arrencats al varador del Club Nàutic

Pals arrencats al varador del Club Nàutic

Recollint vidres trencats i llençats

Recollint vidres trencats i llençats, activitat quasi diària

Instància Ajuntament 20 juliol

Instància entrada a l'Ajuntament el 20 de juliol

La Guàrdia Civil al varador 

La Guàrdia Civil al varador

La policia municipal al varador

La policia municipal al varador