Travessa Calafell - Amposta

Pere Bertran
Pere Bertran
El text a continuació és extret de l'article de CMD Sport, del periodista i patinaire calafellenc Jordi Maré

De les diverses travessies que hem a la nostra associació, només l'any 2014 no es va aconseguir concloure una etapa. Va ser des de Sant Feliu de Guíxiols fins a la cala Sa Riera de Begur i no va poder dur-se a terme a causa d'una forta tempesta que va desencadenar vents molt forts. En el cas de la travessia des Calafell fins a Amposta, desenvolupada des de dissabte 3 d'agost fins dilluns 5 d'agost, el motiu de no arribar a la meta plantejada va ser exactament el contrari, és a dir, la manca de vent.

Un total de dotze navegants ens vam fer a la mar el passat dissabte, a les deu del matí, des del varador de l'associació Pati Català Calafell. En total van ser deu patins, als quals se'ls van sumar altres dos, amb els seus respectius patrons, a l'altura de la platja de Sant Salvador, pertanyent al municipi del Vendrell. El destí d'aquella primera etapa era Cambrils.

Sense vent al Cap de Salou

Els navegants vam gaudir d'un vent suau de garbí, a l'inici, (d'uns 4 nusos) que va anar pujant fins a uns 6 nusos a mesura que avançava el dia i es consumien milles.

No obstant això, arribats al cap de Salou, el vent va caure i això va provocar un últim tram d'aquella etapa molt penós. El patró que primer va aconseguir la platja va invertir en l'etapa unes set hores, mentre que els últims a arribar gairebé vam necessitar vuit hores.

Segona etapa de nou hores

L'endemà, diumenge, es va desenvolupar la segona etapa. Aquesta comprenia des de Cambrils fins Riumar. Novament, el vent regnant ser un garbí. No obstant això aquest es va mostrar capritxós i tan aviat bufava amb una intensitat de 4 nusos, com es disparava i aconseguia els nou nusos.

Malgrat això, els navegants vam anar superant trams i, un cop arribats al punt des del qual s'albirava Riumar vam començar els problemes per als patrons menys experimentats. Alguns ens les vàrem veure i desitjar per assolir la platja a causa d'haver d'accedir-hi navegant amb vent procedent de terra la qual cosa ens va obligar a haver de fer nombrosos bords.

Al final, mentre els primers a arribar a terra van aconseguir fer-ho després d'unes vuit hores de navegació, altres van necessitar una mica més de nou hores.

Tercera jornada amb arrencada ventosa

Després d'unes 16 hores navegant durant les dues primeres jornades, en afrontar, l'endemà, l'última jornada de la travessa en la qual havia de cobrir el tram des Riumar fins a Amposta, tot va semblar indicar que seria una sessió dura. I és que en sortir de Riumar, el vent arribava puntes de fins a dotze nusos.

Els aventurers no es vam acovardir i van superar tota la franja litoral on es troba l'anomenat Garxao Petit situat al marge esquerre del riu Ebre. Un cop assolit el punt des del qual albiraven la desembocadura del riu que rega Saragossa, el vent va caure fins de quedar una brisa molt suau. Tan lleu era la intensitat d'aquesta brisa que aquesta tot just ens permetia acostar-nos fins a la desembocadura i semblava com si ens expulsés a causa de que aquella brisa tot just permetia contrarestar el corrent de la desembocadura del riu.

Les temptatives per superar aquest tram es van succeir per més de dues hores però els esforços van resultar vans. Finalment, els aventurers, veient els problemes d'accés i considerant que, si arribavem a accedir a la llera del riu, es trobariem amb un llarg tros en el qual, potser, els problemes de navegació podrien agreujar-se, vam optar per donar mitja volta i tornar a Riumar.

Malgrat no arribar a la meta fixada, els expedicionaris valorem satisfactòriament la iniciativa, especialment, pel bon ambient regnant i les experiències viscudes.

Sortida des de Calafell
Foto abans de la sortida a Calafell
Sortida de Calafell
Track de la navegació
Track de la navegació
Track de la navegació
Preparatius el dia abans
Preparatius el dia abans
Preparatius el dia abans
Preparatius el dia abans
Foto de grup
Passant el port de Tarragona
Navegació 2a etapa entre Cambrils i Riumar
Navegació 2a etapa entre Cambrils i Riumar
Sortida 3a etapa a Riumar
Sortida 3a etapa a Riumar
Sortida 3a etapa a Riumar
Sortida Riumar, 3a etapa
Foto a l
Foto a l
Les dones acompanyants, suport imprescindible
Platja de Riumar
Riumar
Riumar
Arribant a Riumar. Punta del Fangar
Riumar
Riumar
Riumar
Arribant a Riumar. Punta del Fangar
Sortida de Calafell
Sortida de Calafell
Riumar
Riumar
Riumar
Riumar
Sortida a Riumar, 3a etapa
Riumar
Riumar

Fotos al nostre canal de Flickr
Video de Anguita Productions promocional sobre la travessa, al nostre canal de YouTube.

Preparatius

CMD Sport explica en aquest article la planificació de la travessa abans de dur-la a terme.

Article publicat a CMD Sport l'1 d'agost de 2019