Trobada de Vela Llatina

El 19 de maig del 2012 s'ha celebrat la II Trobada de Vela Llatina a Calafell, dins el marc de la XI Fira del Mar de Calafell.

La Trobada, inclosa en el calendari de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, era la continuació de la I Trobada de vela llatina que es va celebrar a Calafell l'any 1994 en motiu del Vè anniversari de la tornada del nostre estimat Bot Salvavides.

Agraïm la inestimable col·laboració del Port Segur-Calafell que ha posat a disposició de tots els assistents les seves instal·lacions de manera desinteressada.

Navegació davant la platja

La jornada va iniciar-se amb una previsió meteorològica adversa, sobretot la mar de fons (un fort tràngol), que va fer canviar els plans: les embarcacions no sortirien de port per anar navegant a la platja, on estava previst varar a la sorra o fondejar. Totes les tripulacions dels bots participants a la Trobada van anar directament a la sorra a esmorzar una sardinada.

En acabar l'esmorzar es va decidir que les embarcacions sortirien de port per fer una navegació davant la platja. Es van reorganitzar tripulacions i finalment vàren sortir el Carme (amb el seu patró Jaume Pujol), el Farigola (amb el seu patró Pere de Prada), el Mestraló (amb el seu patró Joan Muñoz), el Miquel Nansa (amb el seu patró Jordi Piqué), el Nano (amb el seu patró Joan Aragonés), l'Onawind Blue (amb el seu patró Ben Crashaw), el Sant Pau (amb el seu patró Josep Montmany), el Xerina (amb el seu patró Jordi Salvador). Vàren quedar a port el Toni Sisterna i la Neisha.

Mentre, a les onze del matí, va continuar l'acte d'apadrinament i bateig de les embarcacions que aquest hivern hem restaurat a les drassanes de l'associació Patí Català de Calafell: la Montserrat, la Lola i la Mar Mític.

Madrines dels Bots

Al costat de la confraria les autoritats presents van presentar la Trobada i l'acte d'apadrinament, tot recordant el pasat mariner de Calafell. Hi estàven presents en Jordi Sierra, subdelegat del Govern Espanyol; en Joan Olivella, alcalde de Calafell; la Montserrat Garrido, alcaldessa de Sant Pol de Mar; Joan Solé, patró major de la confraria de pescadros de Calafell; representants de Patí Català Calafell (Josep Inglada, Francesc Figuerola, Òscar Vidal); les madrines dels bots (Maria del Mar Guasch, per la Montserrat; Rosa Maria Guasch, per la Lola; Elisabeth Kellner, per la Mar Mític); mossèn Arrufat. Els representants vàren fer entrega d'un ram de flors a cada madrina.

Després dels parlaments, tothom es va dirigir cap al Museu Flotant, l'espai a la sorra, davant la confraria de pescadors. Primer es vàren izar els gallardets de les tres embarcacions per part de cada madrina. Seguidament es va oficiar el bateig, per part de mossèn Arrufat. Com marca la tradició, en finalitzar es van esclafar ampolles de cava contra cada embarcació. Tot plegat va ser un acte molt emotiu.

Just en finalitzar aquests actes, es veien per llevant com arribaven les embarcacions que havien sortit de port i feien una apasionant navegació per davant la platja. La navegació va durar fins quasi les tres de la tarda, moment en el qual es va començar el dinar a la sorra, consitent en sípia amb patates.

Navegacio3

Durant el matí, de 12 a 14 hores, es va realitzar un programa especial de radio "Mar Mític, Mar Lúdic" en directe. També hi tocaren el grups d'havaneersw calafellenc "Veles i Vents".

Per la tarda es va tenir temps lliure per a visitar la XI Fira del Mar, on l'associació Patí Català hi tenia un lloc destacat. En l'estand exhibiem el capítol de Thalassa ens havia dedicat el dia

A partir de les sis de la tarda es va fer l'acte d'agermanament del Bot Salvavides i el Sant Pau, on es vàren intercanviar aigua i sorra de cada localitat. La sortida a mar i exhibició prevista del Bot es va haver de suspendre degut al fort onatge a la mar.

Diumenge a la tarda es van entregar els diplomes als alumnes del I Curs teòric-pràctic de vela llatina, i als guanyadors del concurs de dibuix infantil.

 

{flickr album=72157629866778040 display="slider" width="600" align="center"}

Podeu veure més fotos de la Fira al nostre Flickr .

També podeu gaudir de més fotos a la galeria d'en Jordi Targa:

Agermanament entre el Bot Salvavides de Calafell i l'embarcació Sant Pau de la Platja de Sant Pol de Mar 19/5/2012
Inauguració de la XI Fira del Mar de Calafell 19/5/2012

Us deixem també tenim un vídeo fet per la LLuïsa Obrador i en Jordi Salvador, patrons del Carmen.

 

També és molt ilustratiu video sobre la XI Fira editat per l'Ajuntament.

L'amiga Nani González va fer unes magnífiques fotos:

{flickr album=72157629995328344 display="slider" width="600" align="center"}

que podeu veure també directament al nostre Flickr .

 

Per últim, podeu veure el video de Thalassa del pasat dia 4 de maig de 2012 sobre la nostre associació i la tasca de restauració de les embarcacions que hem dut a terme fins aquest any, i que esperem siguin moltes més en el futur.