Volta a Formentera

Volta a Formentera en 3 etapes: platja d’Estany d’Espeix; platja d'Els Pujol; platja d'Arenals.

{flickr album=72157668692311147 display=slider}

Fotos al nostre canal de Flickr Flickr

PRIMERA ETAPA: CAUSANT SENSACIÓ A FORMENTERA.

Els deu patinistas de l'associació van causar sensació ja durant la seva primera etapa realitzada ahir des d'Estany Despeix fins Espujols, circunvalant la illeta d'Espalmador. Després de sortir de la platja d'Estany Despeix se'ls va sumar un belga afincat a Formentera que té un patí català. El Patinista belga, de nom Vincent, va arribar amb ells fins Espalmador on va insistir a fer-se una foto amb els aventurers catalans. Va ser precisament estant encallats en Espalmador, quan un Patinista que navegava en el seu creuer, va albirar els patins i va fer una foto que va inserir després en un grup de WhatsApp de patinistas amb la llegenda: "algú pot dir-me que fan una desena de patins en Espalmador?" La foto en qüestió es va viralitzar.

L'etapa va registrar vents d'intensitat diversa que van oscil·lar entre els 12 i els 20 nusos, segons les zones. El president de l'associació, Pere Bertran, ha explicat que "la gent està al·lucinant amb els patins. Els encanten. S'acosten a veure'ls. Els fan fotos ".

Després de l'etapa que va concloure a la platja de Espujols, els patinistas i el seu equip logístic de suport a terra, format per Mercè Bieto i Elena, van festejar la jornada del dia amb un sopar i, posteriorment, la 'remullar' amb uns gintònic .

L'etapa d'avui dissabte serà des Espujols fins a la platja Desmitjorn. Tenen previst encallar a la platja de l'hotel on s'allotja l'expedició. Una platja que, segons ha explicat Fede Delclos, "és verge, no està abalisada, no hi ha línia de Costa. És flipant ".

SEGONA ETAPA: AGITADA SEGONA ETAPA DE LA VOLTA A FORMENTERA.

La Volta a Formentera avui ha tingut una segona etapa llarga i complicada. El tram a cobrir era des de la platja de Espujols fins a la platja de Esmitjorn, a l'altura de l'hotel cashba.

FORT VENT I ONADES DE 2-3 METRES
Els deu patinistas de l'Associació Pati Catala Calafell han sortit a les 11,30 hores del matí amb una condicions dures per a la navegació. El vent (de l'Est) era d'uns 12 nusos però registrava puntes de 18 nusos i, a més, molt 'rolonas'. El mar també estava molt arbrat i abundaven les onades de 2 i 3 metres, la qual cosa propiciava que de vegades, uns patinistas 'desapareguessin' als ulls dels altres com engolits per les valls que generaven les ones.

TRENCAMENT DE DRIZA
Quan portaven una hora de navegació, cap a les 12,30 hores, quan es trobava a l'alçada del far de la Mola i a unes dues milles dels penya-segats, el patró del patí Fritz, Federico Delclos, ha trencat la drissa.
Delclos ha intentat intrèpidament tornar a passar la drissa per la punta del pal amb el vaixell bolcat (se li ha posat en xocolatera dues vegades).

EL MERCÈ remolca A FRITZ
Després d'una hora de temptatives frustrades, el patró del patí Mercè, Pere Bertran, li ha proposat a Delclos que el Mercè remolcase seu patí.
L'operació però, no ha estat fàcil ni ràpida. Les altes onades han complicat enormement l'aproximació del Mercè a Fritz i tant Pere Bertran que navegava amb un altre Patinista al Mercè, com Fede Delclos han hagut d'estar molt atents durant tota la maniobra per evitar patir una col·lisió que pogués generar un forat. Tot i l'atenció dedicada a l'operació, però, s'ha produït un cop entre l'Mercè i el Fritz que, per fortuna, no ha suposat danys per cap de les dues embarcacions.
Quan, finalment, s'ha pogut iniciar el remolc, el Mercè, a més de remolcar a Fritz, feia tres patinistas sobre les seves bancades. "El Mercè semblava un submarí" ha comentat el seu patró, Pere Bertran. Els dos patins, de totes maneres, han aconseguit arribar a una platja on Delclos ha pogut arreglar la drissa. Després d'això, tots dos patins i les seves respectives tripulacions han tornat a sortir a la saga dels altres cinc patins que els precedien.
L'etapa ha conclòs, com s'ha apuntat anteriorment, a la platja Desmitjorn. L'etapa, que no ha registrat més incidents, ha suposat que els patinistas estiguessin set hores a l'aigua. "Malgrat l'incident, el més important d'avui ha estat que tots els patinistas i patins han arribat a terra sans i estalvis", ha conclòs, Pere Bertran, president de l'Associació Pati Catala Calafell.
Per demà, diumenge, els aventurers tenen previst realitzar la tercera i última etapa. Aquesta es realitzarà des de la platja Desmitjorn fins a Cala Saona.

TERCERA ETAPA: CONCLOU LA VOLTA A FORMENTERA.

Dia tranquil avui, diumenge, en què els deu patinistas de l'Associació Pati Catala Calafell han conclòs la volta a Formentera.

Els navegants han sortit de la platja Desmitjorn a les 11 del matí, rumb a Cala Saona, amb un vent de 5-7 nusos i mar en calma.
Fins al cap de Barberia han navegat vorejant de cenyida i, després de superar-per enfilar cap a Cala Saona, han afrontat una llarga popa.

'TOUCH AND GO''TOUCH AND GO'En Cala Saona, el personal de la Creu Roja que s'ocupa de la seguretat de la cala, s'ha posat una mica nerviós al veure que els patins varaven a la platja indicant-los que no podien fer-ho, perquè l'espai era limitat i només utilitzable per kayacs.Ello ha provocat que l'estada a la Cala fos més breu del que previsto.Tras el 'touch and go' de Cala Saona, els navegants han reprès la travessia rumb a la platja Estany Despeix , lloc on van iniciar la volta a l'illa divendres passat. En aquest tram ja han trobat més vent, uns 10-12 nudos.Los 10 patinistas, amb els seus set patins, han arribat a aquesta platja a les 15,30 hores, la qual cosa ha suposat que invertissin en aquesta etapa un total de quatre hores i media.Los aventurers s'han mostrat satisfets de les vivències viscudes tot i que no amaguen cert cansancio. L'expedició té previst el viatge de tornada demà a les nou de la nit en un Ferry que els portés des de Formentera fins a Dénia. Des d'allà tenen previst tornar a Calafell en els seus cotxes on esperen arribar al migdia de dimarts.

Article de Jordi Maré a CMD Sport. logoCMDSport
Video resum sobre la Volta, al nostre canal de YouTube.