A un any de la VI Festa del Mar de Catalunya

Com passa el temps! Sembla que fos ahir quan a Calafell va tenir lloc la Festa de la Mar de Catalunya, la trobada d’embarcacions de vela llatina i tradicional que cada dos anys se celebra en algun poble o ciutat de la nostra costa. La de Calafell va ser la sisena edició i aquest cop l’organització va anar a càrrec de l’Ajuntament, de l’Associació Patí Català i Vela Llatina Calafell, de la Comunalitat de Calafell, i de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF), com entitat que aixopluga totes les associacions amb idèntics objectius de preservar i recuperar el patrimoni marítim i fluvial. A més a més va comptar amb el suport de la Facultat de Nàutica de Barcelona, la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i el conjunt d’associacions i comerciants del municipi. També amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Santa Teresa, la Diputació de Tarragona i els Ajuntaments del Vendrell i Calafell, perquè la festa fos prou reeixida.

Aquest cop, a Calafell es pot dir que vàrem tirar la casa per la finestra perquè una trobada amb tanta participació i tantes activitats com la del 2023 no s’havia vist mai. A més, el fet d’haver coincidit amb la Fira de la Mar que any rere any s’organitza al municipi, va suposar un magnífic cap de setmana de mar i veles.

Diem que vàrem tirar la casa per la finestra perquè als ports de Segur i  de Coma-ruga hi van arribar embarcacions procedents de diversos indrets, no només de Catalunya, sinó també del País Valencià, Galícia, País Basc, el Rosselló, Illes Balears i de Tunísia. Per la costa de Calafell, doncs, vàrem veure navegar el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona, el Quetx Ciutat Badalona, el Sant Ramon de Vilassar de Mar, el Sant Pau de Sant Pol de Mar, la Pepeta de Torredembarra, la Carlos Barral i la Galatzó de Calafell, la República Catalana de Palamós, amb la senyera com a vela major, la Besitos de Mallorca, Nostra Senyora de la Consolació de Cotlliure i moltes altres, fins a la vuitantena. També centenars de patins catalans i els petits optimists, les embarcacions de la mainada. La que no hi va poder ser, però, va ser la Francisca, la rèplica de la darrera barca de bou a vela, propietat de l’Ajuntament de Calafell, fruit dels pressupostos participatius de 2019, que tot i haver finalitzat la seva construcció, no va poder arribar al port de Segur per problemes burocràtics. La festa, doncs, en aquest sentit va quedar una mica deslluïda perquè tothom la va trobar a faltar.

Evidentment, l’arribada de tants bastiments a Calafell va suposar l’assistència de més de 400 tripulants que van poder intercanviar coneixements en el simposi que va celebrar-se al port de Segur. Una vintena de ponents van compartir amb la resta de companys, projectes d’èxit  de les seves respectives associacions.

La VI Festa de la Mar es va desenvolupar en diversos espais.  Un, que es va anomenar Festival del Mar, va tenir lloc a la plaça del port i fou el lloc de trobada i de reunió de patrons i tripulants. A la plaça s’hi ubicaren els estands de les diferents entitats, un espai  gastronòmic, tallers per a la mainada, i un  gran escenari pels espectacles de música marinera i de taverna. I l’altre, anomenat Fira del Mar, que va ocupar la platja i el passeig marítim de Calafell i del barri marítim de Sant Salvador, on hi va haver la majoria de les 23 exposicions, com la de la Història del patí català i la Drassana de les cent barques, en dos estands al passeig; o Les Balenes de la Mediterrània, a bord de l’embarcació Ematkub; altres, en equipaments municipals com el Museu Casa Barral, la Confraria de pescadors i el Museu Pau Casals; i també a l’Hotel Le Meridien Ra, al voltant dels Cent anys de llatines a Calafell i Sant Salvador.

Però no només va ser un cap de setmana lúdic, sinó que la trobada va servir, per una banda, per intercanviar coneixements entre tots els participants, i, per l’altra, de reivindicació de valors tan importants com el patrimoni marítim i fluvial, la inclusió, la sostenibilitat i la igualtat de gènere, entre d’altres.

La raó de ser de les associacions vingudes a Calafell és la recuperació de l’art de navegar amb vela llatina com a llegat mil·lenari a preservar. Aquest és l’objectiu. I sobretot també, la recuperació i exhibició d’aquest tipus d’embarcacions, molt sovint amb prou dificultats per falta d’espai. A Calafell, però, ho tenim molt bé, primer perquè l’Associació, gràcies a la gentilesa de la Direcció del port, disposa d’un espai exclusiu per l’amarrament de les barques recuperades, que és un dels indrets més visitats i fotografiats del municipi; l’altre, la drassana de l’Ecomuseu de la Mar, a la Destil·leria, on duem a terme els treballs de manteniment i recuperació de les embarcacions, perquè un cop restaurades,  puguin exhibir-se i navegar per la costa calafellenca. Dos casos paradigmàtics de la feina feta per l’Associació de Calafell, per exemple, han estat  la construcció d’una rèplica del bot més  emblemàtic de Sant Salvador, la Manuela, que un cop acabada, serà exposada a la seu de l’Associació. L’altra, i en estreta col·laboració amb Astilleros Cataluña, la fabricació de l’arboradura, la motorització, electrificació i velamen, etc., de la rèplica de la Francisca que avui en dia ja llueix amb tota la seva esplendor amarrada a port.

No podem oblidar-nos tampoc de la participació dels raiers de Coll de Nargó, guardonats  l’any 2023 amb la Creu de Sant Jordi, que van participar per compartir el goig d’haver  aconseguit l’any 2022 que la navegació amb rais fos declarada Patrimoni Immaterial de la humanitat per la UNESCO, declaració que també hem sol·licitat per la navegació amb vela llatina i que ara com ara està en tràmit.

Respecte de la significació del valor de la inclusió que promovem des de totes les associacions de vela llatina, una de les intervencions més colpidores va ser  la d’en Dani Anglada, un jove mariner de professió, que es va quedar cec després de patir un greu accident, però que, superant totes les adversitats, pot  tornar a gaudir del mar a bord del seu patí català solcant les aigües de la costa catalana i més enllà. Reivindicant, en definitiva, un mar que aixequi ponts i no barreres, perquè tothom pugui gaudir-ne, independentment de les seves capacitats. També més de 200 socis de l’entitat Veles per l’Alzheimer van poder gaudir del mar.

Igualment, tots vàrem tenir ocasió de saber una mica més sobre el medi ambient, arran de la conferència que el meteoròleg  Tomàs Molina va impartir al Centre Cívic Montserrat Civit del port de Segur, amb una extraordinària assistència de públic, fet que corrobora la preocupació de la ciutadania per aquest tema.  A més a més, en relació amb la necessitat de tenir cura del medi ambient es van signar un parell de convenis amb dues entitats de la comarca: un, amb GEPEC, que vetlla per la protecció de la natura i dels ecosistemes; i l’altre, amb GEVEN, el grup ecologista del Vendrell i Baix Penedès, per la protecció del patrimoni ambiental, i tot  per a conscienciar la ciutadania de la importància de conservar l’herència dels nostres avantpassats. Igualment, entenent el mar com un espai per a totes i tots,  sense discriminació per raons de gènere o sexe, es va reivindicar el paper històric de les Dones de la Mar,  amb una exposició d’aquesta entitat, que es dedica a potenciar la visibilitat de les dones que treballen al medi marí en qualsevol dels seus sectors.

Finalment, al marge de les moltes activitats dutes a terme durant el cap de setmana del 8 a l’11 de juny de 2023, la VI Festa de la Mar es va arrodonir amb un programa global, batejat amb el nom de “Mar Mític, Mar Lúdic” que va desenvolupar-se durant tot l’any passat, amb la idea  d’ampliar el nombre d’activitats i que totes les programades hi tinguessin cabuda. Amb aquestes actuacions vàrem pretendre arribar a diferents sectors de la població amb la idea que tothom pugui familiaritzar-se amb l’esdeveniment i oferir l’oportunitat de formar-ne part. Entre altres trobades i conferències: la impartida per l’Associació Dones de la mar, Els Viatges Blaus, Els 750 anys del Consolat de Mar, El canvi climàtic a la Mediterrània, Proactiva Open Arms, El vocabulari mariner del Penedès, etc.

Donat el caràcter bianual de la Festa de la Mar de Catalunya, la següent està previst que tingui lloc el mes de juny de 2025 en algun port del país encara pendent de confirmar, però es faci on es faci, ben segur també serà un èxit, donada la forta implicació de la vintena d’associacions de la Federació Catalana per la Cultura i  el Patrimoni Marítim i Fluvial en tot allò que tingui olor de mar. Segur que sí!