III Trobada de Vela Llatina a Calafell (i I a Torredembarra)

Els propers 2, 3 i 4 de juny celebrem la III Trobada de Vela Llatina a Calafell i la I Trobada de Vela Llatina a Torredembarra.

Cartell

 

Cartell i Programa Torredembarra

Programa d'Activitats

La Trobada coincideix amb la XVI Fira del Mar. Apart de les activitats de la Fira, destaquem les activitats específiques de la Trobada.

Podeu descarregar el programa públic de la Trobada en pdf Descarregar programa activitats (general) .

El programa específic per a les tripulacions inclou actes específics ( aquí) .

Divendres 2 de juny:

Tot el dia

Arribada d'embarcacions al port de Segur-Calafell. Coordinador:

Calafell: Jordi Rascado: 619 380 077 ; trobada@paticatalacalafell.cat

19 h.  Centre Cívic Iris.

Roda de premsa: Bateig del grup “Vela llatina Carlos Barral” dins l'associació Patí Català Calafell, en homenatge al poeta i editor que durant els anys 1940-1990 tenia casa al barri de pescadors de la Platja de Calafell - avui “ Museu Carlos Barral”-  i que navegava en una barca de pesca que es deia "Capitan Argüello".

Inauguració de l'exposició de fotografies "Fem reviure la Julieta" sobre la restauració de la barca Julieta. Al cinema Iris de La Platja. Organitza Enfoca.

Xerrada sobre la recuperació del patrimoni nàutic català, a càrrec de Vicente Garcia Delgado i Maria Josepa Sans de Cal Pilis.

21:30h. Destil·leria.

Sopar per les tripulacions a la Destil·leria (acte privat per les tripulacions).

3er Festival de Curtmetratges de la Mar.

Dissabte 3 de juny

10:00h. Port Segur-Calafell.

Reunió de patrons.

12 a 14:30 h. Navegada del port de Segur al Sanatori de Sant Joan de Déu (1,7 milles nàutiques).

Instruccions de Trobada per als patrons Descarregar programa activitats (general) 

Acte central amb participació del Bot Salvavides, Llaguts, Vogadors, Patí Calafell i altres entitats marineres de Calafell.

Exhibició del Bot Salvavides de Calafell. Les barques envoltaran al Bot durant l'exhibició. Varada tradicional a la sorra amb la màquinilla del Pòsit.

Varada tradicional d'un parell de bots amb cabestrant manual.

15:30 h. Pèrgola del Pòsit.

Rossejat (rap amb patates i fideus a banda) popular per les tripulacions, dintre dels actes de la Fira del Mar de Calafell.

18 i 19h. Visita guiada al Centre d'interpretació del Callafell Pescador i la casa Carlos Barral.

20:30 hDestil·leria.

Sopar per les tripulacions a la Destil·leria (acte privat per les tripulacions).

Cantada d'haveneres pel grup calafellenc Veles i Vents. Es cantarà l'adaptació de la cançó Montserrat, dedicada a la barca de l'associació, composada pels Búhos.

Diumenge 4 de juny (Torredembarra)

9:30 h. Navegada del port de Segur al port de Torredembarra (unes 10 milles nàutiques), per assistir als actes de la Trobada de vela llatina d'aquesta localitat, que son:

11:00 h. Durant tot el matí, a Cal Bofill, projecció de la pel·licula "Baix a mar".

12:00 h. Rebuda per mar de les embarcacions de vela llatina a l'alçada del Club Marítim.

12:30 h. Assossada a la platja i treta a l'"antiga" d'alguns bastiments, davant del bloc.

14:00 h. Dinar per les tripulacions al Port de Torredembarra.

14:00 h. Exposició fins les 18h de les embarcacions amarrades al Port Torredembarra.

17:00 hDespedida.

 

 

Inscripcions

Les inscripcions es realitzaran  a través d'aquest formulari web Descarregar programa.

 

Observacions

L'arribada d'embarcacions al port Segur-Calafell es podrà fer el mateix cap de setmana (divendres 3 o dissabte 4 de juny) de la Trobada, o durant la setmana anterior.

La sortida d'embarcacions es realitzarà en finalitzar la Trobada de vela llatina de Torredembarra, des del port de Torredembarra.

Organitzarem el trasllat de les tripulacions entre les dos localitats.

Els costos del port son gratuïts pels assistents.

Els àpats (dinar i sopar) son gratuïts per les tripulacions.

 

Història

La Platja de Calafell va tenir la flota pesquera a vela més important de tot el litoral català, motivat sobretot per les seves platges i els vents favorables. La manca d'un port pesquer i la pressió turística van provocar que l'activitat pesquera desaparegués totalment de les nostres platges.

Però la navegació tradicional encara latia a Calafell. El juliol del 1994, coincidint amb el Vè aniversari del retorn del nostre estimat Bot Salvavides, l’estandard del nostre poble i símbol de la Platja, es va celebrar la I Trobada a Calafell de Vela Llatina. Van assistir-hi les embarcacions Natàlia, Salvador, Josep, Pavot, Grumet, Mare Nostrum, Far de Formentor, Capitán Argüello, Delfín, Yuca i Torredembarra II.

Des de llavors, paulatinament van anar desapareixent totes aquestes embarcacions.

Però el 2010 va néixer l’associació Patí Català Calafell - Mar Mític Mar Lúdic, fundada amb l’objectiu de recuperar la navegació tradicional.

El 2012 es va celebrar la II Trobada a Calafell de Vela Llatina, amb assistència de 10 embarcacions de tot Catalunya, apart de les barques de l’associació Montserrat, Lola i Pal i Fusa.

 

L'associació Gussiaires Baix a Mar de Torredembarra neix l'any 2010 amb l'objectiu de descobrir els gussis i sobretot conscienciar-vos de la importància que té la recuperació de les tradicions que s'estan perden, en aquest cas els gussis i tot el que envolta al món del pescador.

 

Pel que fa als estralls que ocasionaven els temporals a les embarcacions que es trobaven feinejant, es tenen notícies de naufragis des del començament del segle passat. Segurament n’hi havia hagut abans, però no se’n coneixen dades. Com a mínim se sap que hi va haver dos naufragis amb mariners ofegats  el 1910 i el 1915, i un altre sense víctimes el 1912, quan una barca que feia el bou va topar amb un explosiu que, pel que sembla, s’havia desprès d’un vapor francès que havia naufragat prop de Barcelona i deixat una part de la seva càrrega a la deriva. A causa d’aquestes circumstàncies, i atès el fet que, quan es produïa un temporal, les barques que es trobaven en mar quedaven desvalgudes, el Pòsit de Pescadors de Calafell va adquirir el bot salvavides l’any 1920, després de viure diferents entrebancs.

El Bot Salvavides és una embarcació d’unes característiques molt singulars. Va ser construït a les drassanes Corbeto de Barcelona igual que la majoria d’embarcacions de salvament de les mateixes dècades. Malgrat les coincidències cap tenia, ni té, un equilibri tan aconseguit entre la seva estructura i l’encertada distribució dels compartiments estancs i contrapesos. És tan perfecte i tan harmònic que fins i tot en la mar més bonança, la tripulació es permet de bolcar-lo expressament perquè en pocs moments retorni a la seva posició original.

Entre els anys 1921 i 1954 el Bot va fer quatre salvaments “oficials” de barques que es trobaven en perill a caus de la mala mar. 

A mitjans dels anys quaranta va heretar la patronia del seu pare el Ramon Ortoll, el Monis, un home que per pròpia iniciativa va engrescar la tripulació per tal d’intentar fer donar la volta al Bot Salvavides en mar plana.

Malgrat que la qüestió de les voltes va començar a finals dels anys 40, l’empenta definitiva d’aquestes exhibicions no es va produir fins l’any 1954 quan l’Estació de Salvament de Sitges va convidar les de Vilanova i Calafell a participar en una regata amb els seus bots de salvament. Aquesta cursa es va celebrar durant l’última setmana d’agost, coincidint amb la seva Festa Major de Sant Bartomeu.

L’embarcació de Calafell aviat va perdre la regata i la tripulació de Calafell, ferida en el seu amor propi i amb el del seu patró al capdavant, es van confabular per fer alguna cosa que restituís el seu malmès orgull. Va ser aleshores quan, per primera vegada de manera més oficial van oferir l’espectacle de fer tombar diverses vegades el bastiment.

Imatge del Miquel Nansa, de Cambrils, durant la II Trobada l'any 2012