IV Trobada de Vela Llatina

El cap de setmana del 2 de juny del 2018, coincidint amb la XVII Fira del Mar de Calafell, hem celebrat la IV Trobada de Vela Llatina organitzada per la secció Vela Llatina Carlos Barral de l’associació del Patí Català de Calafell.

Durant aquests dies vàrem poder gaudir de l’espectacle de 16 barques aparellades amb veles antigues navegant pel front marítim de Calafell: les barques de l’Associació calafellenca, la “Carlos Barral” la Peregrina, la Pal i Fusa i la Lola i també les recentment incorporades La Verge del Carme , la Carpero i la Ioana. El treball voluntari dels socis en les tasques de restauració a les drassanes de la “Destil·leria” han fet créixer el contingent de barques antigues recuperades per a la navegació. Les van acompanyar 4 barques vingudes de Cambrils, la Miquel Nansa, la Laura, la Maisus i la Patoia , dues de La Cala, la Mestraló i Tellerina, dues de Torredembarra, la Gabriel i l’Esperança, i una de Palamós, la Xerina.

{flickr album=72157691873621740 display=slider}

Fotos al nostre canal de Flickr
Notícia de calafell.tv sobre la Trobada i els actes d'en Carlos Barral, al nostre canal de YouTube.
Resum de la navegada de dissabte 2 de juny, al nostre canal de  YouTube.
Video enregistrat per Canal Calafell. Video al nostre canal de  YouTube.
Els patins vàren acompanyar a les llatines en la Trobada. Video al nostre canal de  YouTube.
Cartell
Programa

    

Sota un cel grisos o rúfol com dirien per l'Empordà, començà la jornada de la IV Trobada de Calafell. A les nou del matí sota la pèrgola del port ja hi havia parades les taules per agafar forces amb un esmorzar a base de pa amb tomàquet i botifarra regat amb vins de la terra i un bon cafè. Abans que la mandra s'entaulés amb les tripulacions fou l'hora d'embarcar-se desprès de rebre les instruccions de navegació a la reunió de patrons al mateix moll. Molt poc vent a la sortida del port que obligà a l'ús dels motors per guanyar aigües lliures.

El rumb vers a Calafell i Sant Salvador de Comarruga oferí a les popes a una brisa que poc a poc, segons anava sortint el sol fins a quedar un dia radiant, s'entaulà en una ventolina molt agradable per navegar sobre una mar absolutament calma. Popa rodona, antenes en creu i ruta a tocar de les boies de protecció de la platja per guanyar visibilitat. Flota més o menys agrupada malgrat els esforços i reiteracions del company Josep a través de la ràdio.

En arribar davant el pòsit de Calafell ens esperaven els llaüts de rem i uns quants companys que a bord dels seus patins catalans ens acompanyaren una bona estona. Arribats a la riera que separa les dues viles -Calafell i Sant Salvador-, ordre de virar per concentrar-nos davant el pòsit de nou. Allà s'embarcaren els familiars de Carles Barral que celebraven el 90è aniversari del seu naixement.

Fet l'acte protocol·lari, tothom cap a port.

En arribar-hi les barques foranes - Mestraló i Xerina- que havien arribat per carretera són llevades de l'aigua. I tothom es concentra en l'acte per excel·lència de les trobades (a més de navegar, és clar) que és el dinar. Magnífica paella feta per l'Isma, música en directe amb un saxo tenor i dinar de germanor de nou sota la pèrgola del port. Riure, xerrar, comentar, aprendre, gaudir, amistat, coneixences,... tot això és allò que es troba arreu en una Trobada.

Article publicat per Jordi Salvadó a la FCCPMF

La trobada de les llatines va coincidir amb les activitats de la Fira del Mar com la inauguració de l’exposició de dibuixos de Josep Mèlich “Rostres del Mar. Retrats de pescadors i de gent de la Platja de Calafell” al Centre Cívic Cinema Iris, divendres a les 19:30 h i l’espectacle sobre la vida i obra de Carlos Barral “Barralades”, al Museu Casa Barral, també divendres a les 22h.

Durant la tarda, després del dinar que els tripulants de les barques van compartir a la plaça del port de Segur, a les 17h es va fer la presentació del curs de vela llatina de Catalunya organitzat per la FCCPMF a l’estant de la Fira del Mar de la secció de Vela Llatina Carlos Barral de l’associació Patí Català Calafell, i de 18 a21 h, al Centre Cívic Cinema Iris es va fer un acte per commemorar els 90 anys del naixement de Carlos Barral.

Aquestes activitats coincidiran amb les de la XVII Fira del Mar de Calafell: mostra d’antics oficis, subhasta de peix i espectacles al carrer.