Bossells

A l'associació dissenyem i fabriquem tots els bossells per a tota la maniobra de la barca: 2 ternals per la vela major per a cab de 20 mm (guinda i guindaressa), 2 ternals per l'orsa per a cab de 20 mm, 9 bossells simples i 7 dobles per a cab de 18-16 mm, 16 bossells simples i 1 doble per a cab de 14-12 mm.

Especejament del bossell doble per cab de 16mm
Disseny dels bossells
Mides dels bossells per cab de 16-18mm
Disseny dels bossells simples per a cab de 16-18mm

A partir de les directrius d'en Vicente, en Guillermo fa el disseny de cada model en AutoCAD. Calculem la fusta necessària i comprem els taulons de freixe. En Joan Carles Guasch, soci fundador de l'associació i amic, es presta per a tallar-nos les fustes al seu taller JJ Fusters amb les seves màquines de control numèric.
També necessitarem 43 roldanes per a construir els bossells (més les roldanes de l'amant major, amant mitjana, amura botaló, escota mitjana). Les fabricarà construcciones Daro a partir de barres delrin de 180, 150 i 110 mm de diàmetre, segons la secció dels cabs.
A part, necessitarem els eixos d'inoxidable per les roldanes i les barres de llautó per a reforçar l'estructura.

la màquina de tall numèric
La màquina de tall numèric, en acció
Rebem les primeres peces tallades de JJ Fusters, pels ternals de major i orsa. En fusta de freixe
Rebem les fustes dels bossells, preparada per assemblar
20230316_183729
Assemblem les fustes dels bossells

Ternals

A finals del 2022 comprem el material per als ternals (guindaressa i orsa): taulons de freixe de 32 mm a Fustes Garriga; barra llautó de 5 i 6 mm i volanderes a Ustrell; eixos d'acer inoxidable de 14 mm per a les roldanes a Ustrell; discos de llautó pels extrems dels eixos a Catà.

A finals de gener del 2023 rebem les fustes tallades dels ternals (i la guindaressa de la mitjana) i comencem a muntar al nostre taller de la Destil·leria.

Arrodonim les cantonades de les peces externes i assemblem les peces amb cola i les barres de llautó, collats amb sergents. Guillermo disseny el passamà d'acer inoxidable per l'arrelada del ternal de l'orsa i l'encarreguem a Catà. Fabriquem i muntem el suport en acer inoxidable de la manegueta de la guindaressa de la major. El 21 d'abril ja tenim acabades la guindaressa, la guinda i els ternals de l'orsa, i comencem a pintem amb lasur. Acabem fabricant en iroco la manegueta de la guindaressa i la collem amb femelles roscades.

20230505-WA0009
Muntant els ternals
Preparant l'allotjament de l'arraigada del ternal de l'orsa
Posant l'arrelada d'inoxidable del ternal de l'orsa
Ternals
Els ternals, acabats de muntar
Iniciant el ternal superior de l'orsa
Endolladura del ternal de l'orsa

Un cap acabats els bossells hem de posar-nos a fer totes les endolladures d’embragar els ternals i les gasses de tota la maniobra. L’11 de maig tenim acabada tota la maniobra principal del pal major (guindaressa) i orsa (ternals) i pal mitjana (guindaressa) i la portem en remolc a Badalona per a muntar-ho tot. El dia 12 ho tenim la punxada del pal major!

I la resta de bossells i peces

A finals de març comprem la fusta (set taules de freixe de 26 mm) pe a la resta de bossells a fustes Gabarró i fustes Garriga que enviem a JJ Fusters i en pocs dies la tindrà tallada. Muntem la resta de bossells (i la maniobra) de la mateixa manera.

Presentació de les peces per a fer els bossells mitjans i petits, tant dobles con simples
Totes les peces plantejades per a muntar els bossells: fustes, roldanes, eixos i varilles
Bossells acabats, preparats per a pintar
Bossells acabats, preparats per a pintar
Bossells pintats
Bossells simples i dobles per a cabs de 12-14 i 16-18 mm

També fabriquem els cassanells, les vigotes, els abartrells.

Dogals per davant i trosssa
Vigotes
Cassanells, fets pel soci Francisco Rubio al torn de la seva casa
Cassanells
Carregadora del car
La carregadora del car, acabada

Podeu veure totes les imatges al nostre Flickr

.