Resta de pals

Botaló

Segons disseny el botaló farà 6 metres total (fins a la galeta) i una secció màxima de 16 cm (en el forat orla) i mínima de 70 mm.

Disseny del botaló botaló
Disseny del botaló, de Vicente García-Delgado

El 20 de gener de 2023 ens arriba a la Destil·leria el pal de 600x16x16 cm en fusta d'avet laminat que hem comprat a Mausa per a fer el botaló (junt amb botafora).
Ens animen a fer el botaló a la Destil·leria per què en Raül ha ideat un sistema per a fabricar-lo: muntem una guia longitudinal de ferro (que fabrica en Víctor) dintre de la qual posem el pal (que gira sobre el seu eix) i sobre la qual desplacem una fresa. Així, desplacem la fresa al llarg del pal i després girem el pal una mica, per a repetir el tall de fresa i totrnar a girar una mica el pal. Mica a mica anem obtenint la secció rodona!
Iniciem la fabricació tallant la secció quadrada a octogonal, segons les diferents seccions del pal. Seguidament, arrodonim el pal amb l'invent i finalment lijem. Així farem la resta dels pals, excepte l'antena mitjana.
Hem deixat un taco de fusta per a fer el calcés amb l'espigó (en aquest primer pal, hem, de refer el calcés i fem l'espigó a part, però després ja ho farem tot d'una peça i a la primera!).
En dues setmanes el tenim tot acabat i pintat (oli de teca diluït amb aiguarràs i gotes de betum).

Disseny del botaló botaló
Disseny del botaló, d'en Vicente
Glossari de l'aparel del botaló
Maniobra del botaló
Primer passem el pal a secció octogonal, a diferents mides segons la distància del pal
Primer passem el pal a secció octogonal
Per arrodonir el pal, en Raúl ha inventat un artilugi
Per arrodonir el pal, en Raúl ha inventat un artilugi

17 de febrer de 2023 es porta a Badalona i es munta durant la primera botadura (caldrà ajustar el forat de l’orla allà mateix).

Pugem el botaló abord
El febrer del 2023 pugem el botaló a bord
Agrandant el forat a l'orla
Ajustem el forat de l'orla
Botaló ja col·locat
L'11 de maig tenim el botaló col·locat

Pal de mitjana

Vicente dissenya pal al mínim detall: tindrà una longitud de 7 metres total (fins galeta) i un diàmetre màxim de 15 cm (a l'enfogonadura) i mínim de 8 (al calcés).

Disseny del pal de mitjana
Disseny del pal de mitjana, d'en Vicente

El 27 de febrer rebem el pal laminat de 800x14x14 cm en fusta d’avet que comprem a Mausa. Com sempre, comencem rebaixant el pal a les seccions que toquen per a cada tram (primer serra de disc i després ajudant-nos de la serra de sabre allà on no arriba el disc). Després passem de quadrat a octogonal amb serra de disc inclinada 45º i serra de sabre. A partir de l'octògon, comencem a arrodonir el pal amb l'invent d'en Raül (la fresa invertida): una estructura de ferro a mode de calaix on està centrat longitudinal el pal, amb gir, i en la part superior una guia per un es desplaça una fresa. En Raül l'ha provat amb el botaló i ja ens atrevim nosaltres solets!

Comencem rebaixant el pal a les seccions que toquen per a cada tram
Maniobra del botaló
Passem de quadrat a a octogonal
Primer passem el pal a secció octogonal
A partir de l'octogon, comencem a arrodonir el pal
Per arrodonir el pal, en Raúl ha inventat un artilugi

L'1 de març acabem d'arrodonir i el 2 iniciem el calcés. Amb el bloc de fusta que s’ha deixat, dibuixem el calcés i comencem a tallar la forma amb serra. Donem la forma arrodonida per allotjar la roldana i deixem l’espigó i la galeta superior, tot d’una peça.
El 6 comencem la graiera per la roldana: fem forats amb broca i acabem amb formó. Acabem pulint amb lija. Fem forat per l’eix de la roldana. El 8 fem la cunya per a la base.

Futur espigó i galeta, tot d'una peça.
El futur espigó
Calcés amb espigó acabat
L'espigó, ja acabat
Acabem el forat amb formó
La graiera de la roldana la fem amb broca i acabem amb formó
Forat acabat
Calcés, acabat.

L'11 de març acabem el pintat (amb oli de teca diluït amb aiguarràs i gotes de betum; calcés amb emprimació i pintura esmalt blanca).
El dia 13 de març tenim acabat el pal, amb botafora.

Pal de mitjana i botafora pintats i acabats
12 de març: Pal de mitjana i botafora pintats i acabats
Portem pal mitjana i botafora (i antena Pauot) a Badalona
L'11 de maig portem el pal de mitjana i botafora a Badalona
Ja hem punxat el pal de mitjana
Col·loquem el pal de mitjana

El 3 de maig portem el pal (i l'antena, que ja tindrem feta) amb remolc i es punxa el pal de mitjana, encara sense la maniobra.
L'11 de maig portem tota la maniobra del barco, inclosa la mitjana, a Badalona amb Jeep i la muntem.

Antena de mitjana

A partir del disseny d’en Vicente, l’antena de mitjana té una longitud de 8.960 mm amb un car de 5,4 metres de longitud (diàmetre de 6 a 5 cm) i una pena fa 7,16 metres (diàmetre 6 a 4 cm).

Mides de l'antena de la mitjana
Disseny de l'antena de mitjana
Glossari de l'aparell del botafora
Glossari de l'aparell del botafora

L’antena mitjana és el darrer pal que construïm i l’encarreguem a fusteria Vidal, de Calafell, ja que no podem fer-ho a Destil·leria per una denúncia d'una veïna per soroll.

Deixant la seció adequada a cada tram el raspall
Rebaixant a la secció requerida
Unint les peces, no arriba la longitud total de car ni pena
Unint les peces
Plantejant el toquinet del car
El toquinet
Donant la segona mà d'oli de teca amb betum de judea a la Destil·leria
L'Òscar donant la segona mà d'oli de teca amb betum de judea, a la Destil·leria

La construcció s'inicia el 20 d'octubre de 2023 i s’acaba al cap de pocs dies. Utilitza fusta d'avet, amb el mínim de nusos, encolats per arribar a la longitud requerida. El 9 de novembre la portem a Badalona amb remolc i allà mateix la pintem (oli de teca diluït amb aiguarràs i gotes de betum) i la muntem (amb enginyes amb cab de 8 mm).

Botafora

Mides botafora
Disseny del botafora
Glossari de l'aparell del botafora
Glossari de l'aparell del botafora

Segons el disseny d'en Vicente, el botafora tindrà 4.465 mm de longitud total (sense boca cranc) i un diàmetre màxim de 110 mm (en zona tàlem de popa) i mínima de 60 mm.
El 20 de gener de 2023 rebem el pal de 500x12x12 cm en fusta d'avet laminada que hem comprat a Mausa per fer el botafora (juntament amb la fusta del botaló). La construcció és la mateixa que la resta de pals i a mitjans de febrer ja està acabat i pintat (oli de teca diluit amb aiguarràs i gotes de betum).
Al març fem una plantilla per a fer boca crac. Utilitzem fusta d’iroco i es clava amb perns. Es rebaixa la cara interna on toca amb el pal, per a poder hissar-lo.

Plantegem la boca cranc
Plantegem la boca de cranc
Fent el suport de la boca cranc
Fent el suport de la boca cranc
Muntatge de pal i botafora
11 de maig: El botafora, col·locat


11/maig acabat i portem a Badalona amb pal mitjana.

Podeu veure totes les imatges sobre la construcció de l'arboradura al nostre Flickr


.